MUP – Vozačke dozvole, kod 95 – Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o vozačkim dozvolama (HR)

prevoznik

Na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o vozačkim dozvolama koji omogućava izmjene vozačkih dozvola (produljenje, upis koda 95) u roku od 24h po žurnom postupku (450kn).

Pravilnik (NN 33/16) možete preuzeti na ovom linku.

Kod95 se u vozačkoj dozvoli evidentira isključivo na temelju svjedodžbe o početnoj kvalifikaciji, odnosno periodičkoj izobrazbi (SSO), a ne i na temelju svjedodžbe o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u zanimanju vozač. Kod 95 se upisuje za upravljanje vozilima C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E i DE kategorije. (Postupak izobrazbe pod nadležnosti je MPPI. Na stranicama MPPI je i popis certificiranih ustanova za izobrazbu.)

Vozači koji su na dan pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013. godine imali dozvolu jedne od spomenutih kategorija, ne moraju imati upisan “KOD 95” u vozačku dozvolu najkasnije do 1. srpnja 2015. godine (ako se radi o vozačima koji upravljaju vozilima kategorija D1, D1E, D ili DE), odnosno 1. srpnja 2016. godine C1, C1E, C ili CE).

Nakon navedenih datuma svi profesionalni vozači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj ili rade u tvrtkama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj moraju imati dokaz o stručnoj osposobljenosti za vozače, odnosno “kod 95, upisan u vozačku dozvolu ili kvalifikacijsku karticu za vozača.

Zbog različito utvrđenih nacionalnih rokova za prvu periodičku izobrazbu na sastanku Odbora za provedbu Direktive 2003/59/EZ, održanom 27. 5. 2009. godine, je postignut dogovor između država članica, da do isteka krajnjeg roka, 10.9. 2015., odnosno 10. 9. 2016. godine vozači ne bi smjeli biti kažnjavani zbog toga što nisu prošli periodičku izobrazbu. Više informacija možete potražiti na linku.

Služba za upravne poslove (MUP) tvrdi da su hrvatski prijevoznici čak u povoljnijem položaju nego oni npr. u Italiji gdje proces produljenja/izmjena vozačke dozvole traje i do 6 mjeseci.

Izvor: hrvatskiprijevoznik.hr

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *