Nadmetanje u ekonomičnoj vožnji – Drivers’ Fuel Challenge 2016 (SRB)

facebook (1024x638)

I ove godine, četvrti put zaredom, Volvo Trucks u Srbiji organizuje svojevrsno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji -Drivers’ Fuel Challenge. Prijavljivanje je u toku, a pravo učešća imaju svi profesionalni vozači iz naše države – bez obzira na marku, tip ili godište kamiona kojim upravljaju.

Prvo predfinalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji održaće se 22. i 23. aprila u Novom Sadu, a potom će profesionalni vozači svoje umeće u štedljivoj vožnji odmeriti 13. o 14. maja u Čačku, 20. maja u Nišu, a 27. i 28. maja u Novim Banovcima, gde će 18. juna biti održane i finalne „borbe“ za titulu najboljeg u Srbiji. Pobednik nacionalnog takmičenja učestvuje na regionalnom finalnom nadmetanju, koje se 17. i 18. avgusta održava na čuvenoj stazi Formule 1 – Hungaroring, u blizini Budimpešte, glavnog grada Mađarske.

Novi krug ovog renomiranog nadmetanja je prilika da se u praksi pokaže pravo vozačko umeće – kako iskoristiti svaku kap goriva na najbolji način. Za sve učesnike važe ista pravila: voze unapred određenom trasom, na identičnim vozilima, u identičnim vremenskim uslovima. Pobeđuje vozač sa najnižom prosečnom potrošnjom goriva. Ako dva takmičara postignu isti rezultat, pobeđuje vozač koji je imao bolje vreme.

Ove godine svi učesnici će svoje umeće odmeriti upravljajući jednim od najekonomičnijih Volvo vozila – tegljačem iz serije FH sa Euro VI motorom sa 500 KS i 2500 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kabinom Globetrotter XL i bogatom dodatnom opremom. Po prvi put takmičarska vozila su opremljena jedinstvenim automatizovanim menjačem sa dvostrukim kvačilom “Dual clutch” – revolucionarnim tehničkim rešenjem koje je Volvo pre dve godine, prvi među svim svetskim proizvođačima, ponudio kao opcionu opremu.

Takmičarski tegljači će vući opterećene poluprikolice proizvođača Schmitz Cargobull i Krone , čime se maksimalno oponašaju uobičajeni radni zadaci profesionalnih vozača.

Kako bi takmičarska vozila ostvarila što bolje rezultate u potrošnji,  gorivo proverenog kvaliteta će obezbediti naš partner kompanija Miletić Komerc d.o.o.

Volvoov regionalni izazov je otvoren za vozače iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije. Podsećamo da je na prethodnom regionalnom takmičenju, koje je 29. avgusta 2014. održano na Slovakia Ringu u blizini Bratislave, glavnog grada Slovačke, naš takmičar Miško Đoković, vozač Grade Transa iz Čačka, osvojio treće mesto, čime je stekao kvalifikaciju za učešće na svetskom finalu. Ono je održano 19. septembara 2014. u sedištu Volvo Trucks u švedskom Geteborgu. Naš višestruki nacionalni šampion je postigao veoma dobar plasman – našao se među desetoricom najekonomičnijih vozača u svetu!

Osim podsticaja (ali i svojevrsnog treninga) da se vozi što ekonomičnije, takmičenje Drivers’ Fuel Challenge za profesionalne vozače je izazovno i zbog vrlo vrednih nagrada. Ove godine regionalni pobednik – sa nadmetanja koje se sredinom avgusta održava u blizini Budimpešte – osvaja novi Volvo automobil V40 Base (sa ručnim menjačem, drugoplasiranom će pripasti Volvo brendirani proizvodi u vrednosti od 1.000 evra, a trećeplasiranom Volvo brendirani proizvodi u vrednosti od 500 evra. Vredne nagrade će pripasti i vlasnicima kompanija u kojima su zaposleni najumešniji vozači – onoj u kojoj vozi pobednik pripada vaučer za usluge i delove u vrednosti od 5.000 evra, drugoplaisiranoj od 2.500, a trećeplasiranoj vučer u vrednosti od 1.000 evra.

I za ovogodišnji ciklus takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge, Volvo je za kupce u Srbiji, u okviru prodajne kampanje, pripremio specijalnu verziju tegljača FH opremljenog istim tehničkim „specijalitetom“ koji je ugrađen i u takmičarska vozila – automatizovanim I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Volvo podseća da ekonomična vožnja ima veoma pozitivan uticaj na životnu sredinu i na troškove transportnih kompanija. Vozači koji umeju da voze na ekonomičan način generišu značajne uštede – smanjuju eksploatacione troškove i, uz štedljiviju vožnju, bitno utiču na manju emisiju štetnih gasova.

Izvor: Volvo PR

 

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *