Mazda uskoro predstavlja novu generaciju rotacionih motora!

2609

Japanska marka se vraća svojoj tradiciji!
Dugo se govori o tome da će Mazda plasirati novi rotacioni agregat. Sada imamo i zvaničnu potvrdu jer je ovaj brend na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio fotografiju koja najavljuje premijeru nove generacije rotacionih pogonskih jedinica.

Mazda još uvek ne daje nikakve odgovore na brojna pitanja o tome šta će zapravo da predstave i sve karte čuvaju za premijeru. U igri su dve solucije.

Prvu je izneo šef Mazde, Micuo Hitomi, još 2017. godine na Salonu automobila u Tokiju. Hitomi je tada predlagao da se rotacioni odnosno Wankel motor vrati u upotrebu, ali kao jedna vrsta agregata za ispomoć elektromotorima, odnosno imao bi ulogu stvaranje električne energije.

Druga varijanta jeste da Mazda predstavlja novu generaciju rotacionih motora koji će zaista i naći primenu kao glavna pogonska jedinica u automobilu. Prema poslednjim tračevima koji su se pojavili ovo je sasvim moguće, jer je japanska marka nedavno podnela patentni zahtev u kojem se vide skice novog sportskog automobila.

Ovaj skicirani model prikazan je sa jako malim prostorom predviđenim za agregat. Svojom kompaktnošću, Wankel motor se u potpunosti uklapa u ovu priču.
Uostalom, Mazdini čelnici već neko vreme izbegavaju da daju konkretan odgovor o budućem krunskom dragulju marke, što je dalo povoda za priče o dolasku novog sportskog modela koji bi mogao nositi naziv RX-9.

Podsetimo, Mazdin poslednji serijski automobil koji je koristio rotacioni motor bio je RX-8 čija je proizvodnja okončana 2008. godine.

Izvor: AutoRepublika

Foto: AutoRepublika

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *