Saobraćajna policija na godišnjem nivou otkrije približno milion prekršaja (SRB)

Direktor policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Rebić učestvovao je danas u Sokobanji na stručnom skupu o primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Rebić je tom prilikom istakao da saobraćajna policija na godišnjem nivou otkrije približno milion prekršaja, među kojima su najčešći prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje mobilnog telefona.

On je podsetio na to da je prošle godine značajno pooštrena kaznena politika stupanjem na snagu novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Da bi se postigla svrha propisivanja prekršajnih sankcija važno je da izrečene sankcije budu srazmerne težini počinjenog prekršaja, jer će se samo tako stvoriti ambijent za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima, poručio je Rebić.

Prema njegovim rečima, izuzetan primer dobre saradnje saobraćajne policije i prekršajnih sudova je institut sporazuma o priznanju prekršaja, koji se primenjuje već pet godina.

Tokom prošle godine, kako je precizirao, zaključeno je 89.000 sporazuma o priznanju prekršaja, pri čemu samo 45 njih nije verifikovano od strane sudije za prekršaje, što pokazuje da je mogućnost greške kada postoje jasni kriterijumi minimalna.

Direktor je istakao da MUP preduzima i niz preventivnih akcija, među kojima je posebno izdvojio predmet „Osnovi bezbednosti dece“, u okviru koga policijski službenici, između ostalog, decu podučavaju i bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Na skupu u Sokobanji učestvovali su predstavnici saobraćajne policije i prekršajnih sudova, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Freeimages

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *