Vozom duplo brže od Lapova do Kragujevca (SRB)

2409

Od 1. oktobra, u železnički saobraćaj uvode se nove linije između Kragujevca i Mladenovca. Vozovi će saobraćati i na relaciji Lapovo – Kragujevac, pošto je završena rekonstrukcija 28 kilometara pruge u koju su Infrastrukure Železnica Srbije uložile 11 miliona evra.

Od Kragujevca do Lapova, umesto dosadašnjih više od sat vremena, stizaće se za 30 minuta, koliko je potrebno i za vožnju automobilom.
Prva kompletna rekonstrukcija te deonice, posle pola veka, obuhvatila je zamenu šina, pragova i regulisanje koloseka. Time će brzina, kretanja vozova, koja je na pojedinim deonicama iznosila od 10 do trideset, biti povećaana 100 kilometara na sat. Uvode se i nove jutarnje linije.

Od Kragujevca i Lapova do Madenovca gde mogu da presednu u BG Voz i najbrži način stignu do centra Beograda
Od 1. oktobra u saobraćaj se uvodi još jedan par vozova između Kragujevca i Lapova sa jutarnjim i večernjim polascima.

Nove linije značajne su za putnike, ali i za privredu jer prolaze kroz opštine Šumadije, Veliku Planu, Smederevsku palanku, preko Mladenovca do Beograda.
Inače, pruga Kragujevac- Lapovo, izgrađena je 1887. godine. Za narednu preduzeće Infrastruktura Železnica Srbije planira rekonstrukciju i oko 57 kilometara pruge prema Kraljevu.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *