Lakša trgovina i transport na području zemalja Zapadnog Balkana (SRB)

truck road1

Početkom maja potpisan je zajam za Projekat regionalne trgovine i transportnih olakšica u zemljama Zapadnog Balkana gde prva faza tog regionalnog projekta, u koju su uključene Srbija, Albanija i Severna Makedonija iznosi 90 miliona dolara, od čega će Srbiji pripasti 40 miliona. Sastanak sa predstavnicima Svetske banke, održan je danas.

”Cilj ovog projekta je olakšanje trgovine i transporta na području zemalja Zapadnog Balkana i EU, zatim uvođenje potpunog elektronskog poslovanja u oblasti koja se odnosi i na carinsko poslovanje, kao i efikasnost u pogledu sigurnosnih kontrola, čime bi se obezbedio veći nivo bezbednosti samog carinskog poslovanja”, istakao je zamenik direktora i dodao da taj projekat treba da podrži napore šest zemalja (Albanije, BiH, AP Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije) za unapređenjem ekonomske saradnje u regionu i sa EU.

Deo projekta podrazumeva i dizajniranje, razvoj i implementaciju sistema ”Jedinstvenog nacionalnog prozora” (National Single Window) za čije uvođenje je predviđeno 8 miliona dolara.

”Uvođenje tog sistema će omogućiti transparentnost, smanjenje troškova transporta, unapređenje koordinacije kako unutar Uprave carina, tako i sa graničnim inspekcijskim službama, što znatno utiče na smanjenje vremena neophodnog za pregled robe”, istakao je zamenik direktora Uprave carina.

Uvođenje ”Jedinstvenog nacionalnog prozora” bi u velikoj meri doprinelo neutralisanju povremenih zastoja do kojih i danas dolazi na graničnim prelazima. Zahvaljujući tom sistemu moguće je sinhronizovati rad svih službi na graničnim prelazima, što je jedan od najznačajnijih preduslova za rešavanje trenutnih izazova i predstavljalo bi značajan podsticaj za razvoj privrede.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (ulleo)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *