Treći pokušaj: Ponovo objavljen tender za gradnju dijela Sarajevske obilaznice (BIH)

autoput 1

Autoceste FBiH ponovo su raspisale tender za gradnju LOT-a 3b Sarajevske obilaznice, između petlje Vlakovo i Mostarskog raskršća, saznaje Akta.ba.

Podsjetimo, tender za gradnju dijela zautoputa, odnosno Sarajevske zaobilaznice, bio je objavljen u februaru ove godine. Ubrzo nakon toga, u martu je postupak obustavljen jer je jedan od potencijalnih ponuđača, koji je preuzeo tendersku dokumentaciju, na protokol ugovornog organa izjavio žalbu na tendersku dokumentaciju.

U aprilu je izvršena izmjena, da bi u august tender bio i zvanično poništen zbog žalbe koju je Autocestama uputila kompanija Hering iz Širokog Brijega, nakon što je posao za gradnju dijela autoputa dodijeljen kompaniji Euro-Asfalt iz Sarajeva.

Inače, to nije bilo prvo poništenje tendera. Prvi tender za gradnju ceste LOT 3B objavljen je u junu 2018. godine, a poništen u oktobru 2018.

Riječ je o dionici Butila – Vlakovo – Mostarsko raskršće (LOT 3), koji je podijeljen na LOT 3a i LOT 3b. Dionica LOT-a 3a Butila – Vlakovo izgrađena je u sklopu autoputa na Koridoru 5C i puštena u upotrebu 2014. godine. Međutim, dionica Vlakovo – Mostarsko raskršće (LOT 3b) do sada nije izgrađena.

Dužina sekcije Lot 3b je 1,44 km, a na ovoj sekciji projektovani su vijadukt Rogačići 1 dužine 140 m i vijadukt Rogačići 2 dužine 140 m.

LOT 3b je riješen kao gradski put sa dvije saobraćajne trake, vozna i preticajna za svaki smjer kretanja, čije širine iznose po 3.25 m.

Predmet nabavke je i izgradnja loklanih cesta koje će obezbjediti nesmetano kretanje loklanog stanovništva nakon izgradnje gradske ceste – spoja sa Mostarskog raskršća na petlju Vlakovo.

Rok za izvođenje radova je 14 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 20 miliona KM bez PDV-a i finansirat će je JP Autoceste FBiH iz vlastitih sredstava.

Krajnji rok za prijem ponuda za učešće je 28.10.2019. godine.

 

Izvor: akta

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *