Berlin-Mite distrikt hoće da zabrani ulazak u grad glomaznim SUV/krosoverima

07.09.2019, Berlin: Ein zerstörter Pkw steht zwischen Trümmern auf einem Grundstück. Im Stadtteil Mitte waren bei einem schweren Verkehrsunfall vier Menschen getötet worden. Ein Geländewagen war über einen Gehweg und durch einen Bauzaun in ein Baugrundstück gerast und hatte dabei Passanten getötet. Foto: Paul Zinken/dpa [ Rechtehinweis: picture alliance/Paul Zinken/dpa ]

Prošlog vikenda, vozač Porsche Macana je izgubio kontrolu nad vozilom pregazivši nekoliko pešaka, da bi se konačno zaustavio na gradilištu.

Incident je rezultirao s četiri mrtve i tri povređene osobe. Gradonačelnik Berlin-Mite distrikta, smatra da je ova tragedija dovoljan dokaz da su SUV vozila „nalik na tenkove“ istinska opasnost, tako da ne bi trebalo da im bude dozvoljen ulazak u grad.

Njegove reči su praktično eho stava aktivista sakupljenih na Invalidenštrase, gde se nesreća desila. Oni apeluju na korišćenje lakših, električnih automobila, koji predstavljaju manju opasnost po pešake. Ove vesti je potvrdio i nemački Spiegel.

„Takvi automobili, koji su poput tenkova, ne pripadaju gradskom ambijentu“, kaže šef distrikta fon Dasel. „Oni uništavaju klimu, predstavljaju pretnju i bez incidenata, a svaka vozačka greška se pretvara u smrtnu opasnost po nedužne ljude.“

Gradonačelnik Berlina, Mihael Miler, suzdržao se od spominjanja bilo kakve potencijalne zabrane u svom obraćanju, posmatrajući tragediju kao „užasan incident“, izrazivši u isto vreme saučešće porodicama žrtava.

Konkretni razlozi nesreće su još uvek pod istragom, dok inicijalni izveštaji sugerišu da je vozač učestvovao u uličnoj trci. Međutim, policija ih je u međuvremenu stopirala, tako da trenutno nema zvaničnih indicija da se zaista radilo u trkanju.

Umesto toga, inspektori sumnjaju da je četrdeset dvogodišnjaku za volanom Macana pozlilo. On je izgubio kontrolu nad automobilom, koji je završio na pešačkoj stazi, pregazivši šezdeset četvorogodišnju ženu i njenog trogodišnjeg unuka, kao i dva muškarca u dvadesetim godinama. Automobil je prošao kroz ogradu i konačno završio u gradilištu.

Unutar SUV-a su bile starija žena i šestogodišnja devojčica. One su zadobile lakše povrede, dok je vozač završio u bolnici s povredama glave.

Najnoviji podaci pokazuju porast broja novoregistrovanih SUV/krosovera u Nemačkoj, i to do te mere da su zapravo najpopularniji novoregistrovani tip automobila s tržišnim učešćem od 22,2 odsto. Ukoliko fon Dasel i ekološki aktivisti krenu u akciju, imaće u toj borbi ozbiljnu opoziciju.

Izvor: AutoRepublika

Foto: AutoRepublika

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *