BMW bi prodavao upola manje vozila da nije krosovera

BMW X6

Neke partije traže zabranu za SUV-ove u gradu

Nijedan automobilski segment ne beleži ubojitiji rast prodajnih cifara kod marke BMW u poređenju sa skoro koji karakteriše SUV modele. Broj prodatih krosovera sa oznakama BMW-a dostigao je bezmalo polovinu ukupne količine prodatih četvorotočkaša ove marke. S druge strane, prodaja elektromobila Bavarcima, generalno ide poprilično loše.

Nakon saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao veliki krosover i u kojoj su četiri osobe izgubile život u Berlinu, vozila iz SUV segmenta bivaju sve više izložena negativnoj kampanji. Partija Zelenih je čak pokrenula i utopističku kampanju zabrane saobraćanja za krosovere u gradskim sredinama, iako nema niti jednog dokaza koji bi išao u prilog tome da su generalno, predstavnici ove klase opasniji po pešake od vozila iz drugih segmenata.

Pa ipak i u skladu sa istraživanjima na temu bezbednosti, prodajne statistike ukazuju na činjenicu da Nemci najradije biraju vozila iz ove klase. BMW je tokom jula prodao za trećinu više krosovera nego tokom istog meseca, ali 2018. godine.

„Naši novi modeli iz serije X se pokazuju ekstremno popularnim među kupcima,” rekao je direktor prodaje Pjeter Nota na Salonu automobila u Frankfurtu (IAA Motor Show).m

Sveukupno, BMW je prodao 157.889 vozila tokom prethodnog meseca, što je za 4,1% više u odnosu na prošlu godinu. Glavni nosioci prirasta blagostanja u BMW-u su bili SUV modeli, a i prema procenama industrijskih analitičara, po prvi put u ovoj godini će broj novoregistrovanih vozila za sve terene premašiti cifru od jednog miliona, samo u Nemačkoj.

Uz ove i ovakve podatke, najugledniji nemački mediji, poput Spiegela čiji izveštaj ovom prilikom prenosimo, naglašavaju da perjanica game s povišenom pozcijom sedenja, model BMW X7 u atmosferu emituje oko 200 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru, dok većina putničkih automobila emituje drastično manje CO2 po kilometru, a raspon se kreće u intervalu od 120 do 130 grama.

Nasuprot trendovima kod krosovera, prodaja elektrifikovanih vozila BMW-a stagnira ili čak i opada. Tokom avgusta, takvih modela je prodato za 7% manje u poređenju s istim prethodnim letnjim mesecom, a u prvih osa meseci je prodato za 3% manje elektrifikovanih četvorotočkaša.

U dosadašnjem delu ovog leta gospodnjeg, BMW je plasirao 1,39 miliona automobila. Na taj način, kompanija iz Minhena se približila lideru Mercedes-Benzu iz Daimler grupe, koji je isporučio u istom periodu 1,5 miliona vozila. Ćerka firma Volkswagen grupe, Audi je od 1. januara do 31. avgusta prodao 1,21 miliona vozila, očigledno zaostajući za vodećim duetom.

Izvor: AutoRepublika

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *