Da li i vas nerviraju neki sistemi pomoći vozaču?

car-1281640_1280

Najnovija studija pokazuje da mnogi vozači nisu oduševljeni elektronskim sistemima asistencije koji su sve prisutniji u savremenim automobilima.

Sistemi pomoći vozaču osmišljeni su da učine vožnju bezbednijom i komfornijom, ali mnogi vlasnici automobila ih ili ne koriste ili deaktiviraju neke od njih, pokazalo je istraživanje koje je sproveo J.D. Power u Sjedinjenim Državama.

Studijom je bilo obuhvaćeno 20.000 vlasnika novih modela automobila u toj zemlji, a analizirana su njihova iskustva u vezi sa korišćenjem 38 tehnolologija pomoći vozaču u prvih 90 dana nakon kupovine vozila. Mnogi ispitanici požalili su se na sistem za održavanje vozila u okvirima vozne trake kao i na sistem za održavanje automobila u sredini kolovozne trake.

Njih 23% smatraju te sisteme “dosadnim i iritirajućim” u vožnji, a dva od tri vozača koji su se tako izjasnili deaktivirali su ih u svojim automobilima. Takođe, 21% onih koje ove tehnologije ne nerviraju ipak su ih deaktivirali i uopšte ih ne koriste.

Ipak, kako se navodi, rezultati ispitivanja značajno se razlikuju od brenda do brenda. Naime, neki proizvođači su uspešniji u implementiranju ovih tehnologija, pa su vozači automobila određenih marki naklonjeniji tim sistemima asistencije nego vlasnici vozila drugih brendova.

Da li i vas nerviraju neki sistemi asistencije u automobilu koji vozite i zašto? Da li ste ih zbog toga deaktivirali? Iskustva sa ovim tehnologijama možete izneti u komentarima, bilo da su ona negativna ili pozitivna.

Izvor: B92

Foto: Pixabay (Pexels)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *