Plin i naftu istraživat će i američki Aspect Holdings te Crodux (HR)

nafta0

Razdoblje istraživanja traje pet godina, a ako se pronađe komercijalno otkriće razdoblje eksploatacije traje 25 godina
Hrvatska je Vlada u četvrtak odlučila da će dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu dobiti Ina i Crodux Derivati Dva, i to svaka za po dva istražna prostora, a za po jedan prostor Vermilion Zagreb Exploration i tvrtka Aspect Croatia.

Vlada je odlukom od 31. listopada prošle godine pokrenula postupak nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu za sedam istražnih prostora koji se prostiru na dijelu zapadne Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Nadmetanje je zatvoreno krajem lipnja ove godine, a ponude su dostavile četiri tvrtke za ukupno šest istražnih prostora, dok ni jedna ponuda nije pristigla za prostor Sjeverozapadna Hrvatska-05.

Istraživanje pet godina

Prema odluci Vlade za dva istražna polja – sjeverozapadna Hrvatska-01(SZH-01) i Drava-03 (DR-03) izabrana je ponuda Ine.

Na natječaju su bila i četiri istražna prostora Sava, a kao najbolji ponuditelji za te prostore izabrani su Crodux Derivati Dva za prostore SA-11 i SA-12. Prihvaćena je ponuda kanadske tvrtke Vermilion, odnosno tvrtke Vermilion Zagreb Exploaration za prostor SA-07 te američke kompanije Aspect Holdings, koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia (sa sjedištem u Budimpešti) dobila dozvolu za istraživanje na prostoru SA-06.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da je ovaj natječaj tako dobro prošao, ustvrdivši kako je riječ o ponudama koje pretpostavljaju 25 bušotina u dvije faze, uz vrlo velike vrijednosti radova.

“Ovo je zapravo najveća kampanja koja će biti pokrenuta za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina, čime smo se kroz ovaj natječaj Agencije za ugljikovodike jasno odredili k zanavljanju proizvodnje u Hrvatskoj”, naglasio je Ćorić. Vjeruje da će i natječaji koji su u tijeku uroditi interesom i u konačnici zanavljanjem proizvodnje u Hrvatskoj. “Ovo su važne odluke i dobro je da je to najveća kampanja ovoga tipa nakon dugo vremena”, poručio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Razdoblje istraživanja za ovih šest istražnih polja traje pet godina. Ako se pronađe komercijalno otkriće, navodi Agencija za ugljikovodike, počinje razdoblje eksploatacije koje traje 25 godina. Dodijeljene dozvole preduvjet su za otvaranje postupka pregovora oko ugovornih obveza, ističu u agenciji, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora te prva seizmička istraživanja koja se očekuju u drugoj polovini 2020. godine.
Korist za općine

Valja podsjetiti kako je Vlada 2016. godine potpisala ugovore o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika s Inom i Vermilionom za četiri istražna prostora koja se najvećim dijelom nalaze na području Slavonije i Baranje. Ina je dobila polje Drava-02, a Vermilion polja Drava-04 te Sava-08, 09 i 10. Na natječaju se natjecala i nigerijska kompanija Oando, koja je dobila istražno polje Drava-03, međutim, poslije je ta kompanija odustala, pa ugovor s njom nije potpisan. S Inom i Vermilionom potpisani su koncesijski ugovori na rok od 30 godina, pri čemu se pet godina odnosi na istraživanje i 25 na eksploataciju.

Još kod potpisa prvih ugovora 2016. godine navedeno je kako se računa da bi Hrvatska samo u prvih pet godina od istraživanja ugljikovodika mogla ostvariti prihod od pola milijarde kuna. Ako dođe do eksploatacije ugljikovodika financijske koristi za državu, od podjele nafte i plina s ulagačima godišnje bi mogle iznositi između 3,4 i 6,8 milijardi kuna. Samo za ovu godinu Ina i Vermilion isplatile su više od 4,5 milijuna kuna naknade za istraživanje na račune 166 gradova i općina u kojima provode ta istraživanja. To je bila treća godišnja uplata naknade lokalnoj samoupravi.

 

Izvor: glas-slavonije

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *