Počinje gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo (SRB)

traffic-cones-3082821_1280

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je juče, 28. avgusta) pripremni sastanak sa predstavnicima turske kompanije “Tašjapi” o izgradnji deonice auto-puta Beograd–Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug, nakon sastanka u Vladi Srbije, najavila da će do kraja ove nedelje krenuti pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo.

Ona je istakla da “Tašjapi”, nakon pripremnih, započinje i radove na deonici tog auto-puta za koju je dobio građevinsku dozvolu.

Prema njenim rečima, deonica Sremska Rača–Kuzimin duga je približno 18 kilometara, a vrednost radova iznosi 220 miliona evra.

Mihajlović je podsetila na to da je komercijalni ugovor sa turskom kompanijom potpisan u decembru 2018. godine i da je završeno sve što je neophodno za početak radova, kao i da je na gradilištu već 1.000 radnika i da je za njih napravljen kamp.

Prema njenim rečima, ovaj projekat je pravi simbol dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Turske i prijateljskih odnosa njihovih predsednika.

Turska kompanija radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi deo prstena ka BiH, a to je deonica Požega–Kotroman u dužini od 63 kilometra, a procenjena vrednost tog dela iznosi 800 miliona evra, precizirala je ona.

Takođe, kako je napomenula, sa “Tašjapijem” je dogovorena i rekonstrukcija puta Novi Pazar–Tutin, koja bi trebala da počne na jesen.

Srbija izgradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd–Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Glavni koordinator na projektu deonice auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina Jusuf Pehlivan objasnio je da su u Sremskoj Rači postavljene asfaltne i betonske baze, tako da će se cele naredne nedelje izvoditi pripremni radovi.

On je precizirao da će prva faza obuhvatiti delimičnu eksproprijaciju, a zatim izgradnju mosta u dužini od 123 metra, što će se raditi tehnikom nagurivanja.

Vršilac dužnosti direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak rekao je da će auto-put imati četiri trake i dve zaustavne, a rok za završetak radova iznosi 24 meseca.

Deonica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao deo budućeg pravca prema Bijeljini. Projekat će se finansirati iz zajma Turske banke i budžeta Srbije.

Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače.

Glavni objekat na trasi auto-puta je most preko Save kod Sremske Rače, u dužini od približno 1,3 kilometra. Pored tog mosta, predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Pixabay (MabelAmber)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *