Radovi na izgradnji auto-puta Sremska Rača – Kuzmin počinju krajem ove nedelje (SRB)

grader-4348751_1280

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, održala je danas pripremni sastanak sa firmom “Tašjapi”, uoči početka pripremnih radova na izgradnji auto-puta Sremska Rača – Kuzmin, koji treba krenu do kraja ove sedmice.

““Tašjapi“ će do nedelje započeti najpre pripremne radove, a zatim i radove, na delu auto-puta Sremska Rača – Kuzmin, za koji je dobio građevinsku dozvolu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je od potpisivanja komercijalnog ugovora sa “Tašjapijem” u decembru 2018. zajednički urađen veliki posao na pripremi za izgradnju prve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo.

“Ovaj projekat je pravi simbol i dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i prijateljskih odnosa predsednika Srbije i Turske. Očekujemo u oktobru da dva predsednika, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, zajedno posete ovo gradilište”, rekla je Mihajlovićeva.

Deonica Sremska Rača – Kuzimin duga je oko 18 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra.

Potpredsednica Vlade je dodala da prema potpisanom komercijalnom ugovoru “Tašjapi” radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugu deonicu auto-puta Beograd-Sarajevo, od Požege do Kotromana, u dužini od 63 km, a procenjena vrednost izgradnje te deonice je oko 800 miliona evra. “Sa “Tašjapijem“ počinjemo uskoro i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin i nadamo se da će se na jesen i to pokrenuti”, dodala je potpredsednica Vlade.

Glavni koordinator projekta Jusuf Pehlivan rekao je da je sve spremno da počnu radovi, da je izgrađen kamp koji će se prostirati na pet hektara i moće da primi oko 1.000 radnika. “Ovaj auto-put biće važna spona između Srbije i Bosne i Hercegovine i daćemo sve od sebe kao izvođači da projekat uspešno realizujemo”, naveo je on.

Zoran Drobnjak, v. d. generalnog direktora JP “Putevi Srbije”, koji su investitor na ovom projektu, rekao je da će budući auto-put imati četiri vozne trake, širine 3,75 metara, sa dve zaustavne trake. On je dodao da izvođača očekuje odgovoran posao, ali da veruje da mogu da ga završe uspešno i u ugovorenom roku.

Izvor: www.mgsi.gov.rs

Foto: Pixabay (Ray_Shrewsberry)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *