Srbija i Severna Makedonija otvorile integrisani granični prelaz (SRB)

srbija i severna makedonija zajednički prelaz

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev zvanično su danas označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce između dve zemlje.

To znači da će od danas prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije zajedno u istoj “kancelariji” raditi srpski i makedonski carinici i policajci.

Brnabić je tom prilikom poručila da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza poseban dan ne samo u odnosima između dve države, već i početak mogućeg novog razdoblja za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Ona je istakla da je region danas pun izazova, i kao primer navela odluku Prištine o taksama na srpsku robu koja je, kako je ocenila, uzdrmala sve regionalne sporazume.

Zbog toga regionalna saradnja ide silaznom putanjom, naglasila je premijerka i dodala da bez ekonomskog prosperiteta neće biti boljeg života za naše građane.

Prema njenim rečima, Priština treba još jednom da razmisli da li je izolacija i samoizolacija budućnost u regionu ili su budućnost ovakve inicijative, poput integrisanog graničnog prelaza.

Nemamo ništa važnije, pored evropskih integracija, od regionalne saradnje, poručila je Brnabić i podvukla da nećemo čekati da Priština promeni stav, već će se ići u bilateralne sporazume o autorizovanim ekonomskim sertifikatima.

Srbija će ostati posvećena daljoj saradnji i promociji partnerstva jer od toga zavisi ekonomski prosperitet regiona, ponovila je ona.

Zaev je rekao da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce kruna prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki podvig na zajedničkom putu dveju država ka EU.

On je ocenio da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra, objasnivši da integrisani prelaz omogućava jednu kontrolu na granici, što znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Integrisani granični prelaz predstavlja rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo–Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Brnabić i Zaev su se, nakon ozvaničenja integrisanog prelaza, uputili ka Skoplju na sastanak, a planiran je i susret delegacija dveju zemalja i potpisivanje više sporazuma o saradnji.

Nakon toga, premijerka Srbije će se sastati i sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: www.srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *