Svaki šesti vozač u pripitom stanju na putevima RS: 20 od 21 kontrolisanog odbio da se testira na droge (BIH)

traffic-337574_1280

Svaki šesti kontrolisani vozač u Republici Srpskoj (RS) vozio je pod uticajem alkohola, utvrđeno je tokom akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, koju provode policajci Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U činjenju prekršaja zatekli su čak 4.113 vozača, od ukupno kontrolisanih 8.717.

Od tog broja, 3.428 vozača sankcionirano je zbog prekoračenja brzine kretanja motornog vozila, a najveći broj prekršaja prekoračenja brzine evidentiran je u prekoračenju od 10 do 20 km/h (1.664 prekršaja ili 78,8 posto), a u prekoračenju preko 30 km/h evidentirano je njih 107.

– Kod svakog šestog kontrolisanog vozača (849) utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, a čak 42 su bili mladi vozači u saobraćaju – upozoravaju iz policije RS.

Utvrđena količina alkohola kod 464 vozača bila je od 0,31 do 0,80 g/kg, dok je kod 81 vozača utvrđena količina alkohola u organizmu preko 1,51 g/kg (zadržani su hapšenjem, kao i njih 14 zbog odbijanja da se podvrgnu alkotestiranju).

Za 21 vozača procijenjeno je da bi ih trebalo podvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, od čega je njih 20 odbilo da se podvrgnu testiranju, te su sankcionirani i isključeni iz saobraćaja.

Iz MUP-a RS apeluju na sve učesnike u saobraćaju da se ponašaju odgovorno i poštuju saobraćajne propise te tako zaštite svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

 

Izvor: infobijeljina

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *