Posle BIH i Severna Makedonija i Crna Gora zabranile uvoz svinjskog mesa iz Srbije zbog sumnje na afričku kugu (SRB)

pig-1639584_1280

Posle Bosne i Hercegovine, Severna Makedonija i Crna Gora su zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji zabranili uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

“Nakon što su zvanično potvrdili prisustvo afričke svinjske groznice u regionima Beograda i Smedereva, u susednoj Srbiji, radi zaštite od unošenja virusa afričke svinjske groznice kod svinja u Republiku Severnu Makedoniju, danas (12. avgusta) je Agencija za hranu i veterinarstvo donela odluku o zabrani uvoza i tranzit domaćih i divljih svinja, sperme, jaja i embrioni svinja iz ove zemlje. Zabrana se takođe odnosi na uvoz svinjetine, svinjskih proizvoda i preparata i drugih proizvoda koji sadrže svinjetinu i nusproizvoda”, navodi se u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije.

Od petka na snazi će biti obavezni laboratorijski testovi na prisustvo virusa afričke svinjske groznice u svakoj uvezenoj pošiljci svinjskog mesa, svinjskim proizvodima i preparatima, mešovitim proizvodima koji sadrže svinjetinu i druge proizvode od svinje, kao i drugim proizvodima od svinje. nusproizvodi i derivati svinjskih nusproizvoda, navodi se dalje u saopštenju. Takođe pošiljke neće biti puštene u promet dok se ne naprave rezultati laboratorijskih ispitivanja koja će se obaviti na Veterinarskom fakultetu.

Za razliku od Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije, koja kaže da je prisustvo afričke svinjske groznice potvrđeno, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore kaže da je razlog za zabranu uvoza to što je Republika Srbija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila sumnju na pojavu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji. Zbog toga zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz Republike Srbije. Izuzetno, naglašeno je u saopštenju Agencije, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahtjeve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Foto: Pixabay (aitoff)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *