Od 1. septembra dodatni inspekcijski nadzor svih pošiljki koje pristižu u Australiju (SRB)

container-3859710_1280

Privredna komora Srbije obaveštava sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz proizvoda u Australiju, o primeni novih mera koje je propisala Vlada Australije na uvoz pojedinih proizvoda, a koje se odnose i na Srbiju.

Nove mere odnose se na sprovođenje dodatnog inspekcijskog nadzora svih pošiljki koje pristižu u Australiju usled primene sezonskih mera za „Brown marmorated stink bug“ – smeđe mramoraste smrdibube – i to u periodu od 1. septembra 2019. godine do 31. maja 2020. godine, navodi se u saopštenju PKS

Usled ekspanzije insekta „Brown marmorated stink bug” (BMSB) širom Evrope i Severne Amerike, Australija je pojačala nadzor za primenu sezonskih mera za upravljanje rizikom od dolaska BMSB u Australiju (2019–2020. godine). Nove mere su rezultat istraživanja i analize nadležnih odeljenja Vlade Australije, a bazirane su na osnovu naučnih informacija, kao i projekcije zasnovane na podacima prikupljenih iz aktivnosti verifikacije BMSB sezone za period 2018/19. godine.

Prilično je izvesno da će i Novi Zeland primeniti zaštitne mera na uvoz određenih vrsta robe iz Srbije, imajući u vidu da su australijsko Odeljenje poljoprivrede i vodnih resursa i novozelandsko Ministarstvo za primarne industrije sarađivali na definisanju ovih mera za period 2019-2020, kako bi osigurali konzistentnost po tom pitanju gde god je to moguće.

Imajući u vidu da je Republika Srbija jedna od zemalja rizika za ekspanziju BMSB, svaka pristigla pošiljka robe iz Srbije na australijsku teritoriju od 1. septembra do 31. maja 2020. godine biće predmet sprovođenja dodatnog inspekcijskog nadzora od strane australijskih nadležnih organa. Za robu koja je klasifikovana kao visokorizična, predviđeno je da bude podrvgnuta odgovarajućem tretmanu – termičkoj obradi ili fumigaciji. Pored toga, ovi proizvodi će biti podložni inspekciji različitog intenziteta u zavisnosti od toga u koju kategoriju su svrstani.

Detaljnije informacije o novim sezonskim merama za BMSB sezonu 2019/20. godinu nalaze se na zvaničnom linku Ministarstva poljoprivrede Vlade Australije: http://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs#industry-advice-notices

Foto: Pixabay (MichaelGaida)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *