Pravilo “tri sekunde” u vožnji, spas od lančanog sudara (SRB)

crash-test-1620591_1280

Na auto-putevima u Srbiji je za tri godine poginulo 150 ljudi, a osnovni uzrok nesreća je bilo nedovoljno rastojanje između vozila prilikom vožnje velikim brzinama. U Hrvatskoj od ove godine uvedena je zakonska obaveza držanja rastojanja na auto-putevima od tri sekunde, a nepoštovanje te odredbe košta vozače 280 evra.

Kod nas još nema zakonskog rešenja za držanje rastojanja iako je preko 60 odsto nesreća na auto-putu sa smrtnim posledicama proizvod naglog kočenja i naletanja.

Pripremio Dragan Milutinović
Setimo se lančanih sudara sa velikim brojem žrtava na našim auto-ptevima prošle godine a i ove godine mnoge teške saobraćajne nesreće su bile proizvod loše procene vozača.

Za vozače amatere pravilo “tri sekunde” je zlatno pravilo vožnje, jer sa takvim ostojanjem imate oko 45 metara da zaustavite svoje vozilo i da ne napravite lančani sudar, kažu stručnjaci.

“U Švajcarskoj su još pre 15 godina propisali da odstojanje mora biti ne na auto-putu, nego u vožnji na otvorenim putevima tri sekunde, što znači da reper koji se vidi na putu, kada pored njega prođe vozilo ispred vas, vi treba da prođete nakon proteka od tri sekunde”, objašnjava Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ukoliko imate kišu na auto-putu to bezbedno rastojanje je četiri sekunde, za “suv” vozila zbog veličine – pet sekundi a za kamione i autobuse to je čak šest sekundi. Neki stručnjaci pak tvrde da pravilo tri sekunde ne može biti primenljivo u sadašnjim uslovima vožnje.

“U uslovima velike gustine saobraćaja, vi tri sekunde ne možete ispoštovati jer će uvek neko ispred vas da se ubacuje i vi ćete tražiti prostor od tri sekunde i pitanje je kada ćete proći tu deonicu koju ste zamislili”, rekao je Milan Božović, saobraćajni anlitičar.

Držanje rastojanja naročito u situacijama kada se pretiču kolone kamiona ili kad je gužva najbitnije je pravilo ponašanja na auto-putevima, kažu stručnjaci i dodaju da zakonsko rešenje koje to reguliše kod nas postoji. Pravilo tri sekunde pomaže samo vozačima da lakše preračunaju zaustavni put.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Pixel-mixer)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *