Koridor 11 – put koji spaja prestonicu i ustanički kraj (SRB)

rear-mirror-167580_1280

Naredne nedelje, 18. avgusta, zvanično će za saobraćaj biti puštena 103 kilometra Koridora 11, kojim će se spojiti deonice auto-puta od Obrenovca do Preljine.

Meštani Takova ponosni su što auto-put, koji nosi ime Miloša Obrenovića, spaja prestonicu i njihov, ustanički kraj.

Navode da im put mnogo znači i da će zameniti Ibarsku magistralu kojom su putovali dugo i koja nije bila baš sigurna.

Na delu Koridora 11 od Ljiga do Preljine do jeseni 2016. godine, kada je ta deonica puštena u saobraćaj, završeni su veliki građevinski poduhvati. Izgrađeno je 78 mostova i nadvožnjaka, dve petlje – jedna u Takovu, druga u Preljini, a kroz brda takovskog i čačanskog kraja put vodi kroz četiri tunela.

“Tuneli na ovoj deonici kao i centar iza nas imaju svu neophodnu bezbednosnu i sigurnosnu opremu i sisteme za obaveštavanje korisnika, koji su u potpunosti usklađeni sa evropskim preporukama i direktivama kao i sa domaćom regulativom”, kaže Ivan Terzić, glavni inženjer baza podataka i saobraćaja.

Da olakšaju poslovanje i budu bliže Beogradu, nestrpljivo očekuju i privrednici Gornjeg Milanovca, a povezivanjem sa prestonicom u toj opštini, očekuju i brži razvoj turima. U saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, rade na projektnoj dokumentaciji za novu pristupnu saobraćajnicu.

“Imamo obećanje da će se u republičkom budžetu za narednu godinu naći ta stavka i da će negde oko osam miliona evra koštati izgradnja pristupne saobraćajnice. Mi ćemo tada imati najadekvatniju mogućnost za korišćenje kompletnog auto-puta”, rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Umesto Ibarskom magistralom, deonicom auto-puta od Ljiga do Čačka putuje se tri puta brže, ali i bezbednije i udobnije.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Hans)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *