Vazdušni jastuci za kolena su potpuno beskorisni

vazdušni jastuci za kolena

Vazdušni jastuci za kolena su na tržištu prisutni nešto više od dve decenije. Proizvođači koji su ih uveli su bili Kia i Toyota. Namera je bira da se preveniraju ili umanje povrede nogu prilikom sudara.

Međutim, realne beneficije ovog bezbednosnog sistema su zanemarljive, a on u nekim slučajevima čak može biti štetan, pokazuje nova studija Osiguravajućeg instituta za bezbednost u saobraćaju (IIHS).

Po ovoj organizaciji, veliki broj podataka je analiziran pre donošenja zaključka. Preciznije, IIHS je proučiio 400 frontalnih „kreš“ testova koje je sam sproveo, uporedio ih sa sličnim testovima iz 14 država, da bi nakon toga bilo ustanovljeno da vazdušni jastuci za kolena baš nešto i ne pomažu.

Poredeći rezultate koje su postigli automobili koji nisu bili opremljeni ovom tehnologijom s onima koji su imali vazdušne jastuke za kolena, tim je zaključio da je smanjenje rizika od povreda minimalno, a čak postoji mogućnost da se one u nekim slučajevima pogoršaju.

Pri testiranju frontalnog sudara malog i umerenog preklapanja s vozačke strane, vazdušni jastuci za kolena su zapravo doprineli povećanju rizika od povređivanja donjeg dela nogu i desne butine.

Zahvaljujući činjenici da ovi vazdušni jastuci ograničavaju kretanje tela prilikom sudara, rizik od povređivanja glave je donekle smanjen.

Prilikom stvarnih sudara, IIHS kaže da su vazdušni jastuci za kolena odgovorni za smanjivanje rizika od ukupnog povređivanja za samo 0,5 odsto, što je statistički zanemarljiva vrednost.

Zbog čega onda proizvođači automobila nastavljaju da instaliraju vazdušne jastuke za kolena? IIHS kaže da je razlog taj što žele da prođu „kreš“ testove s lutkama bez bezbednosnih pojaseva. Američka organizacija priznaje da ova tehnologija može da pomogne pri takvom scenariju, mada nema podataka koji dokazuju tu tvrdnju.

Izvor: AutoRepublika

Foto: AutoRepublika

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *