Volkswagen očekuje pad cena električnih automobila

Volkswagen-ID.3

Šta više, očekuju da će se cena električnih model izjednačiti sa onom konvencionalnog automobila.

Na koji tačno konvencionalni automobil iz Volkswagenove game misli viši podpredsednik Rajnhard Fišer ostaje misterija, no verovatno je u pitanju bio diplomatski odgovor koji insinuira da nemačka marka očekuje drastičan pad cena novih električnih automobila.

Fišer je istakao da će sve veći broj ponuđenih modela i veća prodaja dovesti do pada cene baterija koje su ujedno i najskuplja komponenta kod novih električnih automobila. “Verujemo da smo blizu tačke kada će doći do prevage kada je reč o ceni električnih vozila. Kada se odreknete straha, videćete da je EV bolje rešenje za svakoga”, kaže optimistično rukovodilac Volkswagena.

Slično veruju i analitičari kompanije Deloitte koji navode da će za samo dve godine doći do potpunog izjednačavanja troškova vlasništva električnih automobila i njihovih parnjaka sa SUS motorom.

Ipak, retko se govori o tome da je potrebna promena sastava baterija jer se trenutno koristi mnogo retkih metala kao što su nikl i litijum. Ovih metala ima malo, odnosno sve manje zbog ubrzane potrošnje, te je sasvim realno da njihova cena u narednim godinama skoči, jer setimo se jedne od osnovnih ekonomskih zapovesti da je cena izraz retkosti.

Mada brojne “mudre glave” automobilske industrije ubeđuju potrošače da je EV savršen izbor, ipak je nedostatak adekvatne infrastrukture još uvek preveliki problem za masovniju upotrebu električnih automobila.

Izvor: AutoRepublika

Foto: AutoRepublika

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *