Koridor 11 nosiće ime Miloša Velikog (SRB)

highway-397333_1280

Auto-put koji zasad spaja Beograd i kraj u kojem je pokrenut Drugi srpski ustanak nosiće ime Miloša Velikog.

Koridor 11, odnosno put koji će povezivati srpsku prestonicu sa Jadranom, prolazi kroz Takovo, mesto u kom je 1815. godine Miloš Obrenović pokrenuo Drugi srpski ustanak (1815–1817.).

Nakon tog ustanka, koji je podignut protiv turske vlasti, osnovana je autonomna Kneževina Srbija, na čijem čelu je bio upravo knez Miloš.

Inače, narednih 10 dana biće zatvorena deonica tog auto-puta od Ljiga do Preljine, duga 40 kilometara, kako bi se spojila s novoizgrađenom deonicom do Obrenovca.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je za 18. avgust najavila otvaranje Koridora 11 u dužini od 103 kilometra. Za sat vremena moći će da se stigne od Beograda do Preljine.

Prema projektu se na 63 kilometra novoizgrađene deonice nalaze 43 mostovske konstrukcije, šest nadvožnjaka i četiri vijadukta, tunel “Brančići”, potporni zidovi, zidovi za zaštitu od buke, odmorišta.

Auto-put Beograd – Južni Jadran predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore, odnosno Beograda i Južnog Jadrana, a u širem kontekstu povezaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju.

Inače, privremeno zatvaranje deonice od Ljiga do Preljine značiće pojačan saobraćaj na Ibarskoj magistrali, kako zbog vikenda, tako i zbog Sabora trubača u Guči.

Kao i uvek u vreme Dragačevskog sabora trubača policijskih patrola ima na svim prilaznim putevima, a presretači će kontrolisati brzinu i nepropisno preticanje.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Sauerlaender)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *