Hyundai Kona Electric ničim izazvana eksplodirala u garaži?

Hyundai Kona Electric

Automobil čak nije bio na punjaču.

Litijum nam je za sada obezbedio najefikasnije baterije. Međutim, ovaj materijal je takođe veoma zapaljiv, tako da situacija, kada dođe do zapaljenja, može biti veoma ozbiljna. Najnoviji incident u koji je uključen električni automobil se desio u Kanadi, tačnije Montrealu, a reč je o Hyundai Koni Electric.

Pjero Kosentino je kupio vozilo prošlog marta. Pre par dana, 26. jula, pripremao se da ruča kada je začuo eksploziju, dok se u isto vreme oglasio požarni alarm. Crni dim je dolazio iz vrata koja su vodila u garažu.

„Čim sam video šta se dešava, odmah sam isključio sklopku“, rekao je on. „Instinkt mi je govorio da izađem napolje, tako da sam to i uradio, ne otvorivši vrata, što bi podstaklo vatru.“ Kosentino je zatim započeo borbu protiv požara uz pomoć creva za zalivanje, dok je čekao vatrogasce.“

Eksplozija je izbila vrata garaže s druge strane ulice, dok se deo krova urušio. Tridesetak ljudi je učestvovalo u gašenju požara, da bi Luiz Derozije, šefica vatrogasne službe, izjavila da nisu otkriveni bilo kakvi drugi potencijalni izvori požara sem Hyundai Kone.

„Reč je o čisto električnom vozilu a u okruženju nije bilo ničega drugog što bi moglo da izazove eksploziju. U kontaktu smo s vlasnikom da bismo uvideli prirodu problema“, izjavila je ona za Radio Kanadu.

Ono što priču čini još čudnijom je što Kosentino tvrdi da Kona nije bila na punjenju, nije čak bila priključena na mrežu.

Moraćemo da sačekamo završetak istrage da bismo saznali šta je tačno izazvalo incident.

Izvor: AutoRepublika

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *