Gde sve možete očekivati zastoje na putu do mora (SRB)

pass-road-1090604_1280

Gužve, kilometarske kolone i dugo čekanje nisu samo na graničnim prelazima već i na putevima u Srbiji te su zbog radova na najfrekvetnijim deonicama koje vode ka moru stvorena “uska grla” na kojima automobili “mile”.

Budući da je sezona građevinskih radova u jeku, putnike koji su krenuli ka nekoj od primorskih destinacija će i pre granice dočekati usporena vožnja budući da na putu ka sve četiri primorske destinacije postoje makar po dva “čepa” tj. mesta gde građevinari izvode radove zbog čega je usporen saobraćaj.

Tokom radnih dana na putevima koji vode ka Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori uglavnom nema gužvi, te nema ni čekanja na naplatnim rampama, a zastoji na granicama nisu toliko veliki. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se za predstojeći vikend opet spremaju velike gužve, čekanja i po četiri ili čak šest sati, te je bitno da pre polaska na put znate i gde vas pre granice čekaju zastoji, odnosno gde sve radovi na putu usporavaju vožnju.

Naročito je problem u tome što ovde alternative nema, jednostavno tuda morate da prođete.

Na putu ka Crnoj Gori čak pet “čepova”

Put ka Crnoj Gori najkritičnija je deonica zbog brojnih radova te već kod mesta Rušanj u blizini Beograda postoje prvi radovi koji usporavaju saobraćaj.

– Takozvana “Tamnavska raskrsnica” na Ibarskoj magistrali, između Beograda i Lazarevca je prvo mesto na kome putnici moraju da uspore. Između Požege i Užica radovi su u pokrenu što znači da su svakog dana na drugom mestu, te se zastoj u saobraćaju iz dana u dan prenosi na različita mesta. Između Užica i Zlatibora putnici će morati da zastanu ili uspore vožnju tri puta. Baš ovde se tokom vikenda formiraju kilometarske kolone, a putni dugo čekaju – kažu za “Blic” u Auto-moto savezu Srbije (AMSS) i dodaju da će izvođenje gotovo svih ovih radova trajati do kraja sezone.

Putnike će, tako, naovde u AMSS, tokom čitave sezone čekati ovi zastoji, a radovi između Užica i Zlatibora će se prema pojedinim najavama trajati i do 2020. godine.

I do Hrvatske usporeno

Na putnom pravcu ka graničnom prelazu Batrovci, odnosno na putu ka hrvatskom primorju postoje dve kritične tačke koje značajno usporavaju saobraćaj.
– Putnike očekuje usporena vožnja između Sremske Mitrovice i petlje Kuzmin, a nakon petlje postoji više zastoja do Batrovaca. Kod ovog mesta vožnja biva preuspravana, usporena. Takođe putnici na ovom delu puta mogu očekivati i sužavanje druma i prebacivanje u suprotni smer – ističu u AMSS-u.

Ovde se ponovo očekuju kilometarske kolone

U smeru ka Severnoj Makedoniji i grčkom primorju putnike na autoputu mogu zateći usporenja kod petlje Batočina, gde je tokom ovog vikenda formirana kilometarska kolona, te se očekuje da će putnike i narednog vikenda zateći slična situacija.

Na auto-putu ka Nišu samo jedna kritčna tačka
– Tokom radnih dana ova deonica je malo rasterećenija, ali nas za vikend očekuju velike gužve. Na autoputu Beograd-Niš iz pravca Niša nemoguće je isključiti se za Paraćin, zbog čega se saobraćaj preusmerava na alternativne pravce – kažu u AMSS-u.

Istočni krak Koridora 10 suporava put ka Bugarskoj
– Radovi na istočnom kraku Koridora 10 između Proseka i Bancareva stvara dodatne gužve i usporava kretanje vozila. Takođe se i između Staničenja i Pirota izvode radovi, te je i ovde saobraćaj usporen – navode u AMSS-u.

Putevi prohodni, stanje na naplatnim rampama normalno

Prema izveštajima JP “Putevi Srbije”, stanje na naplatnim rampama tokom radnih dana je normalno, te nema većih zadržavanja, dok se tokom vikenda na naplatnim rampama Nais, Stara Pazova i Doljevac predviđa čekanje od oko 15 minuta.

Na granicama radnima danima bez većih guži, ali zato vikendom…

Sudeći prema podacima uprave Granične policije od danas na graničnim prelazima putnička vozila čekaju do do 30 minuta, a trenutno su najduže kolone vozila na Batrovcima, na ulasku u Srbiju iz Hrvatske, na Gradini pri izlasku iz zemlje, dok je na Preševu gužva u oba smera.

Izlaz iz Srbije ka Severnoj Makedoniji
Kako bi izbegli gužve koje sa kojima se putnici susreću tokom radnih dana, a posebno i vikendom nadležne službe savetuju odlazak na alternativne granične prelaze.

Granički prelazi sa Makedonijom: Glavni – Preševo–Tabanovce; (00-24 h); alternativni – Pohor Pčinjski–Pelince (00-24 h). Na granici sa Grčkom, idite na Dorijan umesto na Evzoni, naročito ako putujete vikendom, jer se tu prošle subote i nedelje na prelaz čekalo i do šest sati.

Granični prelazi sa Bugarskom: Glavni – Gradina–Kalotina kod Dimitrovgrada (00-24 h); alternativni: Ribarci–Oltomanci u blizini Bosilegrada (00-24 h), Strezimirovci–Strezimirovci u blizini Surdulice (00-24 h), Mokranje–Bregovo u blizini Negotina (00-24 h).

Granični prelazi sa Mađarskom: Glavni: Horgoš–Reske u blizini Kanjiže. Iz Srbije postoje dva granična prelaza Horgoš prema Mađarskoj: Horgoš Srbija AP (00-24 h) A1 i Horgoš II (7-19 h); alternativni – Kelebija–Tompa kod Subotice (00-24 h), Bački Breg–Hercegsanto, pripada opštini Sombor (00-24 h), Rastina–Bačsentđerđ u blizini Sombora (7-19 h), Bački Vinogradi– Ašotholom kod Subotice (od 1. Maja do 1. septembra 7-19h, od 1. septembra do 1. maja 6-18 h), Bajmok–Bačalamaš u blizini Subotice (od 1. Maja do 1. septembra 7-19h, od 1. septembra do 1. maja 6-18 h), Đala–Tisasiget kod Novog Kneževca (radno vreme: od 1. Maja do 1. septembra 7-19h, od 1. septembra do 1. maja 6-18 h).

Granični prelazi sa Hrvatskom: Glavni – Batrovci–Bajakovo kod Šida (00-24 h); alternativni: Bezdan–Batina u blizini Sombora (00-24 h), Bogojevo–Erdut u blizini Apatin (00-24 h), Bačka Palanka–Ilok (00-24 h), Neštin–Ilok kod Bačke Palanke (7-19 h), Šid–Tovarnik (00-24 h), Sot–Principovac 1 kod Šida (00-24 h), Ljuba–Principovac 2 kod Šida (00-24 h).

Granični prelazi sa Crnom Gorom: Glavni – Gostun–Konatar u blizini Prijepolja (00-24 h); alternativni: Jabuka–Ranče u blizini Prijepolja (00-24 h), Špiljani (poznat i pod nazivom Mehov Krš) – Dračenovac u blizini Turina (00-24 h).

Izvor: Blic

Foto: Pixabay (Hans)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *