Mihajlovićeva: Ulažemo 40 miliona evra za smanjenje gužvi na granicama (SRB)

granični prelaz

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je danas da će Ministarstvo, uz završetak započetih i izgradnju novih auto-puteva, nastaviti da radi i na smanjivanju gužvi na granicama kao jednom od svojih prioriteta, kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom.

“Svetska banka odobrila je Srbiji 40 miliona dolara u okviru projekta “Trade and Transport Facilitation“, koji upravo ima za cilj da smanjimo vreme zadržavanja na graničnim prelazima. U pitanju je regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 miliona dolara“, kaže Mihajlovićeva.

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja. Korisnici sredstava su Uprava carina, “Infrastruktura železnice Srbije”, JP „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine.

“Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara auto-puteva, a u tom periodu broj vozila na našim auto-putevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018. Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju. Za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska između država”, navodi Mihajlovićeva.

Projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, između ostalog, olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10, kao i unapređenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi. Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u ovom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.

Izvor: www.mgsi.gov.rs

Foto: Uprava carina

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *