Šta je to što možemo da prenesemo preko granice? (SRB)

1907

U proseku tokom sezone godišnjih odmora, 20 hiljada vozila tokom 24 sata pređe granicu. Bilo da se putuje na letovanje u Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku ili Tursku, uvek postoji nešto što donesemo sa putovanja. Ne tako često, odlučimo se za poklon sa kojim se ne može preći državna granica.

Jedna brošura se već 3 godine deli putnicima na graničnim prelazima, kako bi znali šta mogu da unesu ili iznesu iz naše zemlje.

Od novca, oružja, biljaka i životinja, pa do umetničkih dela i sl. Iz carine potvrđuju da može skoro sve dogod imate određena odobrenja na papiru i dogod je namenjeno za sopstveno domaćinstvo, u količinama u kojima to nije trgovačkog karaktera.

„Možete sve, možete odeću, obuću, možete računar, možete tehniku, kod nas je dozvoljen unos i u skraćenom postupku sa carinom na graničnom prelazu do 3 hiljade evra po stopi carina od 10 odsto jedinstvenoj i PDV-a od 20 posto“, kaže Srećko Mrganić, stručni konsultant upravnika Carinarnice.

Ukoliko na letovanje idemo na egzotične destinacije, treba se dobro raspitati šta je ono što možemo doneti sa letovanja jer recimo ukoliko s vraćate sa Tajlanda ne možete doneti kući ni koral a ni školjku.

I dok se na Tajlandu verno čuva podvodno blago, iz Turske je recimo zabranjeno iznositi antikvitete, žitne proizvode, čaj, kakao, kafu, kao i začine. Tako da, pre povratka, treba proveriti da li za poklon-kući možda nosite nešto što ne biste smeli.

Izvor: RTV

Foto:RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *