“Koridor 10” gotov na jesen – gde “zapinje” na istočnom kraku (SRB9

koridor10

U toku su završni radovi na istočnom kraku “Koridora 10”, najkraćem drumskom pravcu koji Evropu spaja sa Bliskim istokom. Samo u toku letnje sezone tim putem prođe nekoliko miliona putnika. Na trasi ima 87 mostova, pet petlji, pet tunela, od čega su svi izgrađeni i opremljena su četiri tunela. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je ponosna na sve što je urađeno i da se radi na još samo 100 metara puta.

Zorana Mihajlović, koja je na pet dana preselila kabinet na “Koridor 10” i koja sa saradnicima obilazi radove, rekla je da na deonici Bancarevo – Crvena reka postoji ozbiljna kosina koja je teška. Međutim, ističe da je to jedan odsto istočnog kraka koji još nije gotov.

Kako je navela, ona nije za to da se pušta jedna traka u saobraćaj, već kompletan i moderan auto-put. Ističe da je i u Grdeličkoj klisuri bila slična situacija.
“Ovo je težak teren ali je prelep”, poručila je ministarka.
Navodi da postoji problem sa nekim izvođačima i da se uvode i novi izvođači kako bi sve bilo gotovo.
Ističe da će put biti bezbedan i pušten u saobraćaj na jesen. Na taj način Srbija će biti povezana sa Bugarskom i Turskom i biće najbrža ruta ka Bliskom istoku.
“To za Srbiju kao malu državu mnogo znači”, istakla je ministarka precizirajući da govori o većim prihodima od tranzita.

Dodaje da će to značiti i više investicija u Pirotskom kraju navodeći da je Pirot već sada prepun ljudi i da se to vidi po hotelima i restoranima.
Zorana Mihajlović kaže da taj grad ima jednu od najboljih slobodnih zona u Evropi, i da je potrebno graditi još više puteva jer je to budućnost.
Na pitanje o elektrifikaciji pruge Niš – Dimitrovgrad, ministarka je rekla da je to jedini deo koji još nije elektrifikovan i da je o tome potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom.

Kaže da bi radovi trebalo da počnu ove godine i da se radi na eksproprijaciji. Takođe, radiće se i obilazna pruga oko Niša.
Zorana Mihajlović će do nedelje obilaziti radove na istočnom kraku “Koridora 10”. Mihajlovićeva je sa izvođačima juče razgovarala o dinamici preostalih radova, ali i o merama kako bi se oni efikasno završili.
Sektor istok “Koridora 10”, od Niša do granice sa Bugarskom, dužine je 86,9 kilometara i čini ga 10 deonica.

Izvor: RTS

Foto: Koridori Srbija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *