Saveti vozačima pred putovanje na odmor (SRB)

1807

Počela je sezona godišnjih odmora. Vozače očekuje vožnja od najmanje nekoliko sati, izuzetno naporna za vozače amatere, ali i radovi i povećan saobraćaj. Zato treba biti oprezan i pripremiti se psihofizički za vožnju jer je na srpskim auto-putevima poslednje tri godine, poginulo 150 lica.

Ekipa RTS-a vozila je severnim auto-putevima od Hrvatske, preko Slovenije, Italije do Francuske. Ono što obeležava ovaj put je velika gužva koje prave kamioni. Najbolje vreme za put je subota i nedelja jer tada kamiondžija nema.
Radnim danima zbog radova na putu, zastoja na naplatnim rampama, skoro da je i nemoguće voziti više od 90 kilometara na sat što mnogo usporava kretanje i vreme dolaska. Savet stručnjaka je da – pravite češće pauze i ako imate informacije obavezno izbegnete radove i pokušate da nađete alternativnu rutu.

“Vozači treba da prave više pauza sa izlaskom iz vozila, osvežavajućim pićima ali bez neke veće količine hrane jer ona uspavljuje, usporava reflekse vozača”, savetuje Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Ono što je bitno u vožnji na auto-putu je i držanje rastojanja, kako bi vozači pravovremeno mogli da bez posledica ukoče.

“Treba smanjiti brzinu i povećati rastojanje od vozila koja su ispred. Takođe, treba blagovremeno upozoriti sve vozače koji su iza nas o nameri zaustavljanja, skretanja, isključivanja, uključivanja jer te radnje najčešće dovode do opasnih situacija i sudara”, objašnjava Vujanić.
Na graničnim prelazima prema severu nema za sada većih gužvi. Međutim ima gužvi na naplatnim rampama, pa je bitno da se na vreme ako je moguće kupi telepas ili elektronska naplata putarine jer se time uštedi nekoliko sati putovanja.

Izvor: RTS

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *