Aranđelovac: Sanacija puteva i mostova oštećenih u poplavama (SRB)

1707

U nevremenu koje je prošle godine zahvatilo opštinu Aranđelovac, poplavljena su domaćinstva, oranice i objekti. Najveća šteta pričinjena je na infrastrukturi: putevima i mostovima, pa su meštani pojedinih sela teško dolazili do svojih kuća. Uz pomoć države, grade se novi i saniraju oštećeni mostovi.

Pre godinu dana, dvadesetak meštana u Jeloviku, bilo je odsečeno od sveta. Bujica je odnela most, pa su do svojih kuća dolazili preko greda i balvana. Najviše su strahovali za bezbednost dece.
“Obilazni put koristili smo, dva kilometra, da bi došli do kuće. I kada je bila letina, nismo mogli da zbiramo, išli smo okolo”, objašnjava Goran Lekić iz Jelovika.

Danas žitelji zaseoka Lekići do njiva i kuća stižu preko novog mosta. Više ne strahuju da bi se potok Kovačevac, tokom obilnih padavina, ponovo mogao pretvoriti u vodenu stihiju.
“Ovom pirlikom smo došli do toga da problem bude rešen tim poboljšanjem i kvalitet života ovog dela meštana”, kaže Zoran Stojanović, predsednik MZ Jelovik.

“Pored izgradnje novog, savremenog po najnovijim tehnologijama, gde se koriste specijalne armature od čelika koje su otporne i na koroziju, radi se i na uređenju vodotokova”, kaže Bojan Radović, predsednik SO Aranđelovac.
Izgradnju i kompletnio uređenje mosta u Jeloviku, Vlada Srbije, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, finanirala je sa pedeset miliona dinara. Radi se i most koji spaja Jelovik i Vukasovce, a završen je i projekat za selo Bosuta.

Za sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava, izgradnju novih mostova, uređenje rečnih korita i slivova, Vlada Republike Srbije, samo u Aranđelovcu je uložila 23 miliona evra.
Tokom ove i prošle godine radilo se na srđivanju svih rečnih korita u opštini Aranđelovac. Prioritet lokalne samouprave nisu bile samo velike reke, poput Kubršnice, već i bujični potoci, kako se ne bi ponovile prošlogodšnje poplave.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *