Letnje dileme vozača – kada na put, koliko da se odmaram (SRB)

1207

Počela je sezona godišnjih odmora, a sa njom i pojačani saobraćaj na putevima. U narednih mesec dana biće najfrekventnije ka Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj. Statistika kaže da se upravo tokom leta dešava najviše saobraćajnih nesreća na našim putevima. Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja savetuje vozačima da pred put provere ispravnost automobila kao i da na put krenu odmorni i pridržavaju se pravila u saobraćaju.

Milan Božović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da je intenzitet saobraćaja na putevima u Srbiji povećan tokom letnjih meseci što dovodi povećane opasnosti od greške, a samim tim i saobraćajne nezgode.
“Vozači pre svega treba da imaju ispravno vozilo i to je lako da reše tako što isto odvezu u vozilo u servis i poprave ono što mora da se popravi. Zatim vozači ne treba da očekuju neko određeno vreme putovanja. Očekuju da će stići za šest sati, pa kada shvate da moraju da voze još sat ili dva sata, hvata ih nervoza što utiče na procenu”, objašnjava Božović.

Savetuje vozačima da na put krenu odmorni i da voze tokom dnevnih uslova vidljivosti jer su noću, kako kaže, drugačiji refleksi i vidljivost je znatno drugačija.
Ističe da umor preovlađuje kao uzrok saobraćajnih nesreća i upozorava vozače da ne treba da nastave sa vožnjom ukoliko osete pospanost već da naprave pauzu.
“Razlikuju se profesionalni vozači i vozači automobila ali preporuka vozačima putničkih automobila je da naprave pauzu nakon dva sata vožnje. Ukoliko se ranije oseti umor u tom slučaju treba i ranije napraviti pauzu. Ukoliko vozač oseti da je pospan treba da napravi pauzu, odspava na sedištu u automobilu pa nakon toga ako oseti da može nastavi dalje sa vožnjom”, navodi Božović.

Ističe da vozači najčešće prave grešku kada osete umor i pospanost, a uprkos tome nastave da voze.
“Najveća i najozbiljnija greška koju vozači prave jeste ta kada kažu – jako mi se spava, pada mu glava, bori se sam sa sobom i kaže – ali imam samo još 15 minuta do stignem do odredišta i neću da se sad zaustavim i zaspim i baš u tom trenutku zaspi i dođe do saobraćajne nezgode”, upozorava Božović.

Navodi da posebnu pažnju treba obratiti na vožnju deteta.
“Svako ko prevozi decu u automobilu mora imati bezbednosno sedište za dete koje mora biti pravilno vezano – sedište za sedište u automobilu i dete za dečije sedište. Dete se mora prevoziti u dečijem sedištu jer to je jedini način da dete bude zaštićeno kad se prevozi u automobilu”, ističe Božović.

Dodaje da odrasli moraju mnogo pažljivije voziti jer zbog grešaka koje prave u toku vožnje stradaju deca.
“Sa druge strane moramo i pažljivo voziti jer ako pogledamo statistiku i vidimo da je više od 50 odsto poginule dece u svojstvu putnika u automobilu onda shvatimo da odrasli praktično ubijaju tu decu, zbog nekih svojih grešaka dolazi do saobraćajnih nezgoda u kojima ona stradaju”, objašnjava Božović.
Dodaje da deca ne bi trebala da spavaju u automobilu sedišta već samo u dečijem sedištu ispravno vezani.

“Jedan od problema tokom dužih putovanje jeste taj da deca umeju da legnu na zadnje sedište automobila tj roditelji ih polože na sedište pozadi bez toga da su vezana, bez toga da su u dečijem sedištu i u slučaju da dođe do ozbiljnijeg kočenja ta deca će završiti na podu automobila”, ističe Božović.
Upozora i da putnici u autobusu moraju biti vezani.

“Turistički autobusi imaju pojaseve za vezivanje i suština funkcionisanja pojaseva u autobusima jeste da zaštite putnike od prevrtanja, da u tom sličaju ne ispadnu i da ih autobus ne prignječi”, objašnjava Božović.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *