VW i Ford postigli sporazum o podeli tehnologije u oblasti električnih i autonomnih vozila

1107

Ford i Volkswagen su postigli sporazum o podeli tehnologija vezanih za električna i autonomna vozila, proširujući na taj način saradnju van oblasti lakih komercijalnih vozila, kaže izvor blizak dešavanjima.
VW će podeliti MEB električnu platformu s Fordom.

Šef „plavog ovala“, Džim Heket, u januaru je rekao da je podela „EV“ i „AV“ tehnologija „atraktivna oblast“ za saradnju zbog velikih investicionih troškova.
Ford je saopštio 27. juna da razvija porodicu električnih vozila koja cilja evropska tržišta. Doduše, nije precizirano da li će koristiti Volkswagenovu platformu. Nemačka kompanija planira da prodaje do 150.000 električnih vozila na MEB platformi do kraja 2020.

Kooperacija nemačke i američke firme će verovatno uključiti i investiciju u Fordov Argo AI ogranak. Takvo partnerstvo bi se stavilo direktno naspram Googleovog Waymoa i General Motorsovog Cruisea. Ford i VW su procenili vrednost Argoa na oko 4 milijarde dolara.
Volkswagenov portparol je odbio da pruži dodatne detalje u vezi s potencijalnom alijansom, ali je rekao da pregovori s Fordom napreduju u pozitivnom duhu.

S druge strane, Fordova portparolka je izjavila: „Naši razgovori s Volkswagenom se nastavljaju. Diskusija je bila plodonosna u nekoliko oblasti. Dodatne informacije ćemo podeliti kada detalji budu jasniji.“

Volkswagenov nadzorni odbor treba da diskutuje o produbljivanju saradnje na mitingu zakazanom za 11. jul, kažu izvori Blumberga i Rojtersa.

Izvor: Auto Republika

Foto: Auto Republika

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *