Kako voziti bezbedno u letnjim mesecima (SRB)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Iz godine u godinu, u letnjim mesecima, zahvaljujući kampanji “Vozi odmoran” značajno se smanjuje broj saobraćajnih nesreća.

Mnoge institucije, službe ali i predstavnici stranih zemalja poput Turske, aktivno i revnosno učestvuju i rade na čuvanju ljudskih života. Već četvrtu godinu zaredom, u julu i avgustu opada broj saobraćajnih nesreća. O ovoj temi za TV Prvu govori direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

“Ono što radimo daje neke rezultate, ali posebno treba da istaknemo je da se nama iz godine u godinu tokom letnjih meseci povećava broj vozila u tranzitu kroz Srbiju.”
Zato i nije slučajno što ste sarađivali sa Turskom, jer 70% stranih vozača u tranzitu su turski državljani?

“Letnji meseci su kritični. Pored nepovoljnih vremenskih prilika – visokih temperatura, velikog broja mladih vozača koji učestvuju u saobraćaju, zatim velikog broja dvotočkaša, mi imamo i veliki broj putnika u tranzitu, odnosno vozila. U strukturi tih stranih državljana je gotovo 70 odsto državljana Turske koji iz Zapadne Evrope idu put svoje matične države.”

Šta je najčešći uzrok nesreća? Da li se njima žuri da što pre stignu kući?
“Ovde ne možemo da okvalifikujemo da se radi samo o turskim državljanima. Generalno, svi vozači imaju jedan isti problem. Počećemo od naših građana. Svako gleda da iskoristi taj poslednji dan na poslu dan da što ranije krene na odmor. On će tog dana i raditi, pa će onda trčati da pripremi auto, da proveri gorivo… Pa će onda doći kući, pa nabavka… a onda će gledati da sa svojom porodicom uveče krene na put. Ne možemo ovo da vezujemo za nacionalnost – govorimo o profilu osobe koja jedva čeka da ode na odmor.”

Izvor: b92

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *