Voziti 50 kilometara na sat na ovom putu nije bezbedno (SRB)

1007

Obilaznica od Pančevačkog puta do Pupinovog mosta odnela je više života. Ima tri trake, a dozvoljena brzina je svega 50 kilometara na sat. Da put nije bezbedan slažu se vozači i pojedini stručnjaci. Ovih dana počelo je postavljanje zaštitne ograde, a zameniće se signalizacija i opljačkane trafo-stanice što će vrlo brzo omogućiti vožnju od bar 80 kilometara na sat.

Uzrok brojnih nesreća su mala brzina, opustošene trafo-stanice, odsustvo zaštitne ograde između suprotnih traka.

Izostao je savremeni koncept projektovanja koji se svodi na “samoobjašnjavajuće puteve”. “To znači da put sa svim svojim elementima i bez znaka ograničenja treba da ukazuje koje su prihvatljive brzine na tom putu. Ovaj put je dijametralna suprotnost tog koncepta”, navodi profesor Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac.

On te nedostatke prebacuje saobraćajnim stručnjacima koji, tvrdi, nisu sagledali sve karakteristike puta u odnosu na brzinu – broj traka, njihovu širinu i širinu kolovoza koji provociraju vozače na mnogo veće brzine.

Samo zbog uskog razdelnog pojasa i nepostojanja ograde, stručnjaci su ograničili brzinu na 50 kilometara na čas.
“Ovo je jedan od sjajnih primera koji pokazuje da samo ograničenje nije nikakva mera bezbednosti saobraćaja. Ona je poslednja mera koja se koristi i mora da bude u skladu sa karakteristikama puta na tom mestu”, istakao je Lipovac.
Ipak, vozi se znatno brže. Zbog 92 kilometara na sat vozača je kaznila saobraćajna patrola na koju je naišla ekipa RTS-a. Noću se tu vozi brže od 200 kilometara na sat.

Preostalo je ili da se proširi razdelno ostrvo, što je sada mnogo skupo, ili da se postavi zaštitna ograda između suprotnih traka. Tada bi moglo da se vozi bar brzinom 80 kilometara na sat.

“Ako ovaj put, čak i sa ovakvim karakteristikama, uporedimo sa Ibarskom magistralom, gde je samo razdelna linija, nema ni pojas, a dozvoljeno je 80 kilometara na sat – nema vozača koji to razume”, kaže Lipovac.

Na svu sreću postavlja se zaštitna ograda, posle čega će se obnoviti signalizacija. Najavljeno je da će se do jeseni obnoviti trafo-stanice. Iz Elektrodistribucije i “Puteva Srbije” RTS-u su odgovorili da će sve to biti u nadležnosti grada i gradskih preduzeća.
Da li će moći da se vozi i 100 kilometara na sat – moguće je i to, tvrdi Lipovac, a s tim se slažu i u Komitetu za bezbednost saobraćaja. Uslov je da se postavi ograda koja bi životinje udaljila od puta, kaže Damir Okanović iz ovog Komiteta.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *