Bezbednost na prvom mestu, pojačane kontrole na rekama tokom celog leta (SRB)

0807

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodiće do kraja sezone pojačane kontrole plovila na rekama u cilju povećanja bezbednosti učesnika u plovidbi, rekao je danas pomoćnik ministarke za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Veljko Kovačević.

On je rekao je da je tokom prošle godine inspekcija podnela više od 100 prekršajnih prijava protiv učesnika u plovidbi, a kazne se kreću od 10.000 do 100.000 dinara.

“Najčešći prekršaji koje učesnici u plovidbi prave su korišćenje čamaca koji nemaju dozvole o tehničkoj ispravnosti, upotreba čamaca kojima upravlja lice koje nema dozvolu za plovidbu ili nepostojanje potrebne opreme. Zbog toga smo odlučili da se svake godine pred početak i u jeku nautičke sezone vrše pojačane kontrole plovila”, objasnio je Kovačević, dodajući da je jedna od takvih kontrola sprovedena i danas, na Dunavu i Savi u Beogradu.

“U kontroli smo zatekli pozitivan primer vlasnika koji je ispunjavao sve propisane uslove, ali i jedan negativan slučaj, gde prvo vlasnik nije bio na čamcu, zatim smo utvrdili da čamac nije registrovan od prošle godine i protiv njega je inspekcija preduzela sve potrebne mere”, ukazao je Kovačević.

On je najavio da će pojačana kontrola biti nastavljena sve do kraja nautičke sezone. “Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture bezbednost je uvek na prvom mestu, ne samo na putevima i železnici, već i na vodi. Svi projekti koje radimo imaju za cilj ne samo da utiču na ekonomski razvoj zemlje, već i da povećaju bezbednost građana”, podvukao je Kovačević.

Šef Lučke kapetanije Beograda Milan Nikolić rekao je da kapetanija svake godine pred početak nautičke sezone obavlja razgovore sa predsednicima i vlasnicima nautičkih klubova i plovila i daje smernice za ponašanje tokom plovidbe. “Svakodnevno se vrše kontrole čamaca, a uočeno je da je neistaknuta identifikaciona oznaka najčešći primer nepoštovanja zakonskih procedura. Sve veći broj vlasnika plovila zna koji nivo sigurnosne opreme moraju da imaju čamci, tako da sa te strane nemamo problema”, ukazao je Nikolić.

On je napomenuo da bi svi vlasnici čamaca do kraja godine trebalo da zamene stara uverenja za upravljanje čamcima na moru i rekama. Takođe je dodao da je u Beogradu registrovano oko 3.800 čamaca, a taj broj se u poslednje tri godine povećao zahvaljujući pojednostavljenoj registraciji, ali i zbog toga što je registracioni period produžen na tri godine.

Ukoliko ih zaustavi inspekcija, vlasnici plovila trebalo bi da pokažu dozvolu za upravljanje čamcima na moru i rekama, uverenje da je čamac registrovan i tehnički ispravan, kao i istaknutu registracionu oznaku na brodu.

Izvor: Ministarstvo saobraćaja

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *