Brza pruga Beograd–Budimpešta primer dobre saradnje Srbije i Kine (SRB)

0807

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom NR Kine, koju predvodi Ning Đidže, potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine, o realizaciji projekta brze pruge Beograd–Budimpešta, koji je deo globalne inicijative “Pojas i put”.

Zorana Mihajlović je istakla da Srbija i Kina imaju posebne prijateljske i bilateralne odnose, zahvaljujući saradnji dva predsednika, te da vrednost trenutnih zajedničkih projekata iznosi pet milijardi evra, dok je za potencijalne projekte planirano još toliko.
“Modernizacija brze pruge od Beograda do Budimpešte najvažniji je projekat u ovom regionu. Ponosni smo što smo deo globalnog projekta ‘Pojas i put’, ali smo ponosni i na činjenicu da je NR Kina prisutna ne samo u infrastrukturi, već i u drugim kapitalnim projektima i što nam kineski partneri prenose svoje znanje, iskustvo i nove tehnologije”, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju njenog ministarstva.

Dodala je da bi zbog regionalnog značaja ove pruge bilo dobro uključiti i druge dve države – Severnu Makedoniju i Grčku u projekat brze pruge, čime bsimo dobili ozbiljan koridor Budimpešta – Beograd – Skoplje – luka Pirej.
“Strateško opredeljenje Srbije je regionalno povezivanje i spremni smo da pružimo podršku da se ove dve države uključe u pomenuti železnički koridor. Završili smo putni Koridor 10, a završetkom železničkog doprinećemo privrednom rastu zemlje i boljem standardu građana, što nam je i glavni cilj”, rekla je Mihajlovićeva.
Ning Đidže istakao je da su odnosi, saradnja i političko poverenje između dve države sve intenzivniji i bolji, te da projekat modernizacije brze pruge predstavlja odličan primer saradnje svima u regionu.

“Uz zajedničke napore i podršku, izgradnja deonice brze pruge kroz Srbiju dobro napreduje. Očekujemo da 2020. bude gotova deonica od Beograda do Stare Pazove i da započne izgradnja treće deonice od Novog Sada do Subotice. Drago nam je da se kineska tehnologija i oprema koriste u realizaciji ovog važnog projekta. Iskrena zahvalnost Vladi Srbije na snažnoj podršci”, rekao je Ning Đidže.

Sastanak je održan u okviru Osmog susreta Trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i NR Kine za projekat rekonstrukcije i modernizacije brze pruge Beograd–Budimpešta, koji se danas održava u Beogradu.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *