Novi način plaćanja putarine (MK)

highway-1666635_1280

Sistem naplate putarine na Koridoru 10 obuhvata 7 naplatnih stanica koje se nalaze u jednom od panevropskih koridora – Koridor 10. Deonica Koridora 10, koja prolazi kroz Republiku Severnu Makedoniju kao autoput, počinje severno od granice sa Republikom Srbijom i nastavlja se na jug do granice sa Republikom Grčkom. Sistem naplate putarine na Koridoru 10 se upravlja iz kontrolnog centra koji se nalazi u Petrovcu.

Naplata naknade za korišćenje puteva (cestarina) u Republici Severnoj Makedoniji vršiće se u kombinaciji sa otvorenim sistemom i zatvorenim sistemom naplate putarine, koji će se sastojati od naplatnih stanica. Način plaćanja putarine može biti:

• gotovina i bankovne kartice (debitne i kreditne),
• elektronski sa nekontaktnim pametnim karticama i elektronskom naplatom putarine i
• besplatnu kartu sa platnim nalogom

Pravna i fizička lica mogu da plaćaju putarinu kupovinom beskontaktnih pametnih kartica ili mašina za naplatu putarine. Elektronski uređaj za naplatu omogućava plaćanje bez zaustavljanja, dok beskontaktne smart kartice omogućavaju plaćanje samo približnom karticom čitaču. Trenutno su oba načina plaćanja predviđena za 5 (pet) naplatnih stanica na Koridoru 10: Romanovce, Petrovec, Sopot, Otovica i Gradsko. Planira se da se u toku 2019. godine puste u rad nove dvije naplatne stanice, Demir Kapija i Gevgelija. U kratkom vremenskom periodu očekuje se implementacija elektronskog sistema naplate i NS Miladinovci.

Za sve informacije o tome kako da koristite, platite, položite, dopunite itd., Možete ih dobiti na veb portalu: https://etc.roads.org.mk/AMC

Izvor: AMSM

Foto: Pixabay (markusspiske )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *