Za putovanje najkritičniji vikend, i to noću (SRB)

street-371222_1280

Svakom stranom turisti – vozaču, granična policija Srbije će prilikom pasoške kontole uručiti letak na pet jezika, i tom prilikom ga upozoriti da vozi bezbedno, pravi pauze i drži prosečnu propisanu brzinu.

U julu, avgustu i septembru na našim putevima svakog dana poslednje tri godine poginu dve osobe, a teže se povredi 12 lica. Ovakvim kampanjama u predhodne dve godine negativna statistika smanjena je za devet odsto

“Apelujemo i na putnike da podsete svoje vozače da je važno da se na svaka dva sta napavi pauza od 15 minuta, da se pije dosta vode, ne tečnosti, nego vode, i da se izbegava noćna vožnja”, ukazuje Jasmina Milošević iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Za putovanje je najkritičniji vikend, i to noću, kažu u MUP-u. Svaki deseti poginuli u letnjem periodu je strani državljanin, a sve više stradaju i deca.

“Možemo da primetimo da vozači i suvozači sve manje koriste sigurnosne pojaseve, što svakako dovodi do povećanog broja stradanja. Ono što zabrinjava jeste da se broj nastradalih pešaka stalno povećava i to kako u letnjoj sezoni tako i cele godine”, navodi Nebojša Arsov, načelnik Caobraćajne policije Srbije.

Iz Uprave granične policije poručuju svim vozačima da koriste 13 kamera na graničnim prelazima i da biraju alternativne prelaze.

Granična i Saobraćajna policija i Agencija za bezebednost saobraćaja kampanju sprovode u saradnji sa grčkom kompanijom ECO.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

1 komentar

  • Noć obično biraju ljudi sa malom decom, zato što je tada hladnije i deca spavaju. Klijnti koji putuju sa malom decom rezervišu vozila baš za taj period. Važilo je da je noć najbolja za putovanje, samo se mora računati sa umorom vozača, on treba dobro da se ispava i da bude odmoran za noćnu vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *