Takmičenje i provera znanja profesionalnih vozača u Pančevu (SRB)

circuit-4040934_1280

Udruženje saveza vozača i auto-mehaničara iz Pančeva jedinstveno je po tome što dva puta godišnje organizuje proveru znanja profesionalnih vozača, a za najbolje se obezbeđuju i simbolične nagrade.

Vozači se takmiče na poligonu gde se proveravaju njihove veštine prilikom zaustavljanja, vožnje u rikverc i parkiranja, a u učionici obnavljaju teorijsko znanje.

Pripremili: Goran Jovičić i Ljubisav Jeftić
“Poligon ima tematske šeme koje pokazuju realne situacije”, objašnjava Dejan Pejić, profesionalni vozač. “Ima četiri-pet radnji koje vozač treba da odradi i da ne sruši čunjeve, da stane na zaustavnu liniju, a mi merimo vreme i brojimo greške ako ih ima.”

Pored profesionalnih vozača putničkih vozila na poligonu se takmiče i vozači kamiona i autobusa.

“Trebalo bi češće da se ovako nešto organizuje”, smatra Marko Birčanin, vozač Auto-transportnog preduzeća Pančevo. “Vozači bi stekli više prakse, što doprinosi većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.”

U Savezu vozača se trude da ne prekidaju dugu tradiciju dodatne obuke vozača i provere znanja, ali sve je manje mladih koji su zainteresovani za takmičenje na poligonu.

“Teren je neophodan i mora da se radi bez obzira na sva tehnička rešenja kad može i preko kompjutera da se radi, ali teren je teren”, ističe Stojan Tegeltija, predsednik pančevačkog Saveza vozača i auto-mehaničara. “Savez vozača ima ulogu da edukuje i da prati trendove i nove zakone da bi ljudi bili u toku i da bi na vreme pratili te promene.”

Od svega na kraju najveću korist imaju putnici, jer znaju da ih prevoze obučeni profesionalni vozači, još da se uloži i u obnovu voznog parka i bezbednost u saobraćaju bila bi na najvišem mogućem nivou.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (webandi)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *