Uprava carina: Efikasnija kontrola porekla robe (SRB)

Znak CARINA

Uprava carina je 25. juna 2019. godine predstavila novu IT aplikaciju i elektronske servise za poreklo robe namenjene pre svega poslovnoj zajednici.

„Uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) – Grupacije Svetske banke načinjen je još jedan korak na unapređenju kvaliteta servisa koji Uprava carina pruža kompanijama koje se bave međunarodnom trgovinom“, rekla je Sonja Lazarević, pomoćnik direktora u Sektoru za tarifske poslove.

Ona je dodala, da Uprava carina modernizacijom i jačanjem sopstvenih administrativnih i operativnih kapaciteta nastoji da maksimalno olakša poslovanje kako domaćim, tako i stranim kompanijama.

„Partnerski odnos sa privredom je strateško opredeljenje Uprave carina i ona čini sve da stvori uslove za efikasnije poslovanje u Srbiji. Nova aplikacija za poreklo robe kompanijama će smanjiti troškove i vreme koji su potrebni za obavljanje ove vrste carinskih formalnosti, a sa druge strane, nama će omogućiti bolju kontrolu uvoza i izvoza“, zaključila je Sonja Lazarević.

Violane Konar-Lejsi, menadžer Regionalnog programa za olakšavanje trgovine IFC-Grupacije Svetske banke, izrazila je nadu da će nova IT aplikacija i elektronski servisi brzo dostići svoju punu funkcionalnost i ispuniti očekivanja svih onih kojima su namenjeni.

„Kompanijama su najvažnije transparentnost, predvidljivost i ušteda vremena, a Upravi carina će biti omogućena efikasnija naknadna provera porekla robe. Sigurna sam da nećemo dugo čekati na povratne informacije od korisnika, koje će biti potvrda svrsishodnosti ovog projekta“, kazala je Violane Konar.

Sara Srdić, načelnik u Sektoru za tarifske poslove praktično je pokazala kako izgleda podnošenje zahteva za obavezujuće obaveštenje o poreklu robe, ili prijavljivanje za polaganje ispita o poreklu robe i objasnila:

„Zahvaljujući novoj IT aplikaciji moguće je, bez dolaska u Upravu carina, sa minimumom potrebne dokumentacije, podneti zahtev ili prijavu, pratiti status predmeta i u svakom trenutku elektronski pristupiti izdatim dokumentima. Naša vizija da se i u ovom segmentu carinskog poslovanja privrednoj zajednici olakša i ubrza postupak je sada realnost“.

Izvor: Uprava carina

Foto: Uprava carina

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *