“Za tri godine plate u Srbiji će biti veće od 800 evra” (SRB)

road-272844_1280

I u Srbiju je došao trend iz Rumunije, Bugarske i Slovenije – naši poslodavci već su počeli da povećavaju plate kako bi zadržali radnike, a rast zarada treba očekivati i nadalje. Na pitanje “koliki”, poslodavci imaju jasan odgovor: “Zbog niskih plata i sve veće mogućnosti da za isti posao dobiju mnogo više novca u inostranstvu, plate u Srbiji će dostići zarade u Hrvatskoj i Slovačkoj već za tri do četiri godine”. U prevodu – od 2023. računajte na zarade veće od 800 evra.

Trenutna situacija je takva da u Srbiji ima mnogo manje radne snage u industriji nego što je to poslodavcima potrebno. Zbog toga su zarade u ovoj godini već porasle za 15 do 20 odsto i to vozačima, mašinskim inženjerima, autolakirerima, mehaničarima i sličnim zanatima. Zarade u deficitarnim zanimanjima istovremeno su veće i do 50 procenata u odnosu na profesije u kojima je lakše pronaći radnu snagu, tvrde privrednici sa kojima je razgovarao “Blic Biznis”. Ocenjuju i da je povećanje plata u Srbiji trend i očekuju da će se rast zarada nastaviti u narednom periodu i u sve većem broju zanimanja.

“Plate moraju ići gore i dobro je što idu naviše, a mislim da ćemo ovim tempom za 3 do 4 godine dostići Hrvatsku i Slovačku. U odnosu na prošlu godinu zarade su već porasle za 15 do 20 odsto i tu sigurno neće biti kraj. Mojoj kompaniji najviše nedostaju mašinski i elektro inženjeri, ali i CNC operateri i slični kadrovi. Zato se trudimo da im ponudimo bolje zarade, ali i da organizujemo i obuke i prekvalifikacije za sve koji žele da rade”, kaže Radoslav Veselinović, Vlasnik “Galeb grupe”.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije napominje da raste i razlika u zaradama između zanimanja koja su tražena i onih u kojima ima relativno dovoljno radne snage.

“Na primer, ako zaposlene kojih ima dovoljno na tržištu rada držite na proseku od 50.000 dinara, deficitarnim profesijama obično ponudite i do 50 odsto veću platu – 75.000 dinara”, navodi naš sagovornik.

On je u svojoj firmi koja se bavi automobilima morao da poveća plate radnicima koji nedostaju, a reč je uglavnom o automehaničarima, auto lakirerima, limarima, vozačima… On ističe da su ovi profili deficitarniji od, na primer, zaposlenih na benzinskoj pumpi.

“Tržište rada je nametnulo privrednicima ovakve poteze, bez obzira na to da li su u mogućnosti i da li imaju neki višak u poslovanju koji mogu da rasporede zaposlenima. Oni se suočavaju sa nedostatkom određenih profila radnika, odnosno zanimanja, tako da mogu da izaberu da li će se odreći određene delatnosti ili će povećati plate. Jedan od razloga ovakve situacije je loš obrazovni sistem koji ne školuje kadrove potrebne privredi, a značajni su i efekti migracija – kako odlaska u inostranstvo, tako i selidbi u okviru naše zemlje”, objašnjava Atanacković.

Iako se u javnosti često govori o velikom odlivu kadrova u inostranstvo, najviše u zemlje EU, on tvrdi da se trenutno privrednici češće suočavaju sa domaćom konkurencijom. Tada poslodavci procenjuju koliko su im potrebni određeni radnici i u skladu sa tim nude odgovarajuće iznose, a na zaposlenima je da pregovorima dođu do iznosa koji im odgovaraju.

“Kada radnicima stigne poziv od evropskih kompanija, to je obično ponuda koju ne mogu da odbiju – plata nekoliko puta viša nego u Srbiji, i tada se veoma brzo odlučuju na emigraciju i napuštanje sadašnjeg radnog mesta. Na žalost, domaći privrednici ne mogu da se mere sa zapadnoevropskim, pogotovo imajući u vidu da je kod nas nivo BDP-a oko 6.000 evra po glavi stanovnika, a u EU je 30.000 evra”, navodi Atanacković.

On smatra da bi domaćim poslodavcima bilo znatno lakše kada bi ministarstvo finansija smanjilo poreska opterećenja zarada, odnosno državna zahvatanja u platama radnika. Takođe, smatra da bi država trebalo drugačije da tretira zanimanja koja su deficitarna od onih gde radnika ima u dovoljnom broju.

Rumuni podigli plate za 16 odsto, Hrvati za pet

Poslednjih godinu dana Rumunija je povećala plate za 16 odsto kako bi zaustavila odliv radne snage i podstakla dolazak stranaca, pokazuju novi podaci evropske statističke agencije EVROSTAT. U sličnim brigama su i bugarski poslodavci, gde su za godinu dana plate porasle oko 13 odsto, a prema Eurostatu, treća po rastu plata je Slovačka (oko 9 odsto). Odmah iza nje su Slovenija, baltičke zemlje i Češka, gde su za godinu dana plate porasle oko 8 procenata. Cena sata rada u Hrvatskoj je u godini dana porasla oko 5 odsto, što je upola više od proseka EU, ali manje nego u poredivim tranzicijskim zemljama.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay (sarangib)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *