Ništa od uvođenja putarina u Nemačkoj

transport-837813_1280

Evropski sud pravde (ECJ) presudio je protiv uvođenja putarina na nemačkim autoputevima, jer bi teret toga pao isključivo na strance

Evropski sud pravde izjasnio se protiv uvođenja putarina u Nemačkoj. Na zahtev Austrije i Holandije, sud je ocenio da je uvođenje vinjeta u Nemačkoj u suprotnosti sa evropskim antidiskriminacionim zakonima

Evropski sud pravde (ECJ) presudio je protiv uvođenja putarina na nemačkim autoputevima, jer bi teret toga pao isključivo na strance. To se, kako je obrazloženo, kosi sa anti-diskriminacionim zakonima EU, presudio je najviši sud Unije.

Time je sud u Luksemburgu dao za pravo Austriji koja je, uz podršku Holandije, zatražila da se preispita da li bi eventualna odluka Nemačke o uvođenju putarina bila u skladu s evropskim sporazumima.

Do ovakve presude suda došlo je iako je početkom februara državni pravobranilac Suda EU u svojoj ekspertizi naveo da ne sumnja u ispravnost odluke o uvođenju putarina i da se, prema njegovoj proceni, stav Austrije o tome da se drugi građani EU time u Nemačkoj diskriminišu, bazira se na „nesporazumu“.

Izvor: Telegraf Biznis/Deutsche Welle

Foto: Pixabay (WikimediaImages)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *