Novi ili polovni automobil – pitanje je sad (SRB)

autos-214033_960_720

Tržište novih automobila u Srbiji se oporavlja, kažu u Asocijaciji uvoznika vozila i delova. Za prva četiri meseca prodato je oko 11 hiljada vozila ili osam odsto više nego prošle godine. Povećanje prodaje kompanijama je 13 odsto dok se građani individualno ipak odlučuju za polovna vozila iz uvoza. Prodavci pred godišnje odmore nude nove načine prodaje da bi se oslobodili lagera – a to je prodaja na rate bez učešća.

Da bi privukli kupce, prodavci od ove nedelje nude prvi put prodaju na kredit bez učešća. Dovoljno je da imate 600 evra, da ste kreditno sposobni i odmah možete da izvezete novi automobil iz salona.

Pripremio Dragan Milutinović
U prvoj rati je uračunato i kasko osiguranje, a potom otplaćujete 48 rata. Poslednja rata je i najveća i obuhvata 30 odsto vrednosti vozila posle četiri godine.

Logika je da se tada polovno vozilo može prodati i otplatiti rata, kažu prodavci. Međutim, individulani kupci umesto novog vozila sve češće biraju polovna vozila iz uvoza koja su ekološki neprihvatljiva.

“To je najveći problem, za prva četiri meseca ušlo je negde oko 50 hiljada polovnih vozila, što znači više od 10.000 mesečno. Od toga su 50 odsto vozila starija od 10 godina, znači 22.000 automobila ima normativ evro 3, koji je već odavno zabranjen u Evropskoj uniji”, kaže Miloš Petrović iz “Grand motorsa”.

Najveći rast ima tržište komercijalnih vozila. Kupuju se i putnička i teretna vozila. Na njih se ne plaća PDV jer služe u komercijalne svrhe.

Specijalni uslovi za firme

Najveća domaća fabrika “FCA” ponudila je malim i srednjim prduzećima, ali i privrednicima koji imaju zanatske radnje, takođe specijalne uslove prodaje.

“Model ‘tipo’ za prvo plaćanje od 580 evra i svaka buduća rata u 48 meseci će biti 190 evra. U tu ratu je uključeno četiri godine održavanja i četiri godine redovnog servisa”, navodi Igor Ševo iz kompanije “FCA Kragujevac”.

Ovakav vid kupovine koriste i državne institucije, jer za period otplate prodavac automobila obezbeđuje servis, garanciju, a ako se vozilo uništi, postoji i kasko za nadoknadu.

Grad Beograd je tako rashodovao svoja vozila i nabavio novi vozni park.

Preduzetnici koji, na primer, treba da kupe 3-4 kombija, umesto 12 hiljada evra učešća na samom početku, sada daju samo 2.000 evra. Tako im ostaje više od 10.000 za obrtna sredstva.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Bilderandi)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *