Deset najpopularnijih marki i modela na depresivnom ruskom tržištu tokom maja

moscow-3571154_960_720

Prema podacima koje je javnosti predstavio Komitet proizvođača automobila, rusko tržište automobila je tokom maja meseca zabeležilo pad prodajnih rezultata za 6,7%, odnosno u najlepšem mesecu u godini je isporučeno za 9.901 primeraka manje novih vozila u odnosu lanjski period. Broj plasiranih četvorotočkaša u analiziranom mesecu je iznosio 137.624 jedinica.

Tokom prvih pet meseci je na tržištu najveće države na svetu prodato 692.870 vozila, što je za 2,2% manja brojka od one koja je karakterisala uporedni, istorijski period.

Jerg Šrejber, predsednik pomenutog Komiteta je povodom ovih vesti dao sledeći komentar:

“Nemamo lepe vesti sa automobilskog tržišta u maju. Naprotiv, ostvaren je pad prodaje od bezmalo 7%, što je najubedljiviji mesečni rezultat sa negativnim predznakom, u poslednje dve godine. Naravno, moglo bi se reći da je tome dopinelo neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine u Rusiji, što je uzrokovalo da mnogi ljudi troše više vremena van gradskih jezgara i maloprodajnih lanaca smeštenih u njima.

Ipak, kao glavni razlog mora biti naznačena opšte ekonomska slabost, odnosno lošija tražnja generalno, uslovljena makroekonomskim faktorima poput rasta troškova vezanih za domaćinstvo čemu je  početkom godine doprinela uvećana stopa poreza na dodatu vrednost. Posebno je propatila automobilska industrija. Naime, tržište se još uvek bori sa posledicama ukidanja vladinih podsticaja pri kupovini automobila koji su karakterisali prošli period. Videćemo kako će se svi ovi faktori odraziti na prilike u budućem periodu, ali ono što je jasno je to da se sada suočavamo sa teškoćama“.

Lada Je ponovo bila najpopularnija marka na ruskom tržištu, a isporučeno je ukupno 28.739 novih vozila ove marke tokom meseca maja. Najpoželjnijij model Lada je bila Granta uz majsku isporuku 11.095 primeraka.

Top 10 marki automobila – maj 2019.

 1. Lada
 2. Kia
 3. Hyundai
 4. Renault
 5. Volkswagen
 6. Toyota
 7. Škoda
 8. GAZ
 9. Nissan
 10. Ford

Top 10 modela automobila – maj 2019.

 1. Lada Granta
 2. Lada Vesta
 3. Kia Rio
 4. Hyundai Creta
 5. Hyundai Solaris
 6. Volkswagen Polo
 7. Renault Duster
 8. Lada Largus
 9. Škoda Rapid
 10. Volkswagen Tiguan.

Svih 10 modela sa liste su proizvedeni u Ruskoj Federaciji.

Izvor: AutoRepublika

Foto: Pixabay (3005398)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *