Nemačka: Ukida se monopol proizvođača automobila na tržištu komponenti

1705

Do sada su u Nemačkoj, samo proizvođači automobila imali dozvolu da proizvode vidljive rezervne delove automobila, a shodno tome, oni su bili jedini koji su određivali prodajne cene. Međutim, sada je došlo do najave promene regulative što će, ukoliko se usvoji, omogućiti i drugim tržišnim učesnicima da se uključe u ponudu ove robe. Krajnji efekat će svakako osetiti vozači koji će se radovati značajno nižim cenama brojnih komponenti.
Nemačka vlada je prethodnih dana donela rešenje, odnosno uvela propis kojim se omogućava nezavisnim i manjim proizvodnim kompanijama da se takmiče na tržištu rezervnih delova sa proizvođačima. Do uvođenja ove odredbe, branike, blatobrane, poklopce motora, retrovizore i ostale vidne komponente, mogli su da „proizvode“ i u promet stavljaju jedino proizvođači automobila.
Po rečima ministarke pravde, Katarine Barlej, cilj inicijative je omogućavanje kupcu da izabere između originalnog rezervnog dela i jeftinije komponente proizvedene od strane nezavisne kompanije, u situacijama kada popravke korišćenog vozila postanu nužne.
Kao što smo naveli, nije bilo legalno nuditi replike vidljivih rezervnih delova na nemačkom tržištu, pre svega zbog zakonskih odredbi koje su štitile dizajnerska rešenja. Nemačka savezna vlada uvodi izuzetak u odnosu na ove odredbe u odnosu na zakon o zaštiti intelektualne svojine, pa se tako zaštita dizajnerskih rešenja neće primenjivati na situacije vezane za popravke automobila.
Automobilska industrija nije sa radošću dočekala ovu vestu, najblaže rečeno. Nemačka asocijacija automobilske industrije (VDA) je naglasila značaj zaštite intelektualne svojine u oblasti dizajna, posebno u smislu očuvanja želje proizvođača za ogromnim investicijama kako bi se inovacije podržale, a piraterija suzbila.
“Replike rezervnih delova takođe mogu negativno uticati i na bezbednost putnika, kao i na vrednost samog korišćenog polovnog automobila. Primena neoriginalnih rezervnih delova vodi ka brojnim rizicima za nove vlasnike polovnih vozila,” objašnjavaju iz asocijacije.
U ovom trenutku, odredbama o zaštiti dizajna još uvek su (neko kraće vreme) pokriveni sledeći delovi: spoljni retrovizori, prednje svetlosne grupacije, vrata, kao i odbojnici.

Izvor: AutoRepublika.com

Foto: AutoRepublika.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *