Novi bezbednosni sistemi na kamionima Renaulta iz C i K serija

1405

U uslovima preopterećenosti, da ne kažemo opšteg meteža u urbanim saobraćajnim uslovima, vožnja velikih i teških kamiona nije nimalo relaksirajuć zadatak. Vozačima ovih grdosija je najviši nivo koncentracije potreban u kontinuitetu, jer su ostali učesnici u saobraćaju poprilično bezobzirni.

Automobili stalno pretiču, često “seku” teška vozila, pešaci i biciklisti iskaču sa svih strana, a vozač kamiona je prinuđen da void računa o svima.

Kako bi pomogao vozačima kamiona i redukovao im nivo stresa u sličnim, učestalim situacijama, francuski proizvođač teških komercijalnih vozila Renault Trucks je u svoje proizvode uveo nove elektronske sisteme asistencije.

Zahvaljujući tom potezu, Renault serija C i K se sada može dobiti opremljen stavkama sa liste opcionala koja uključuje ponudu kamera za nadzor zbivanja u punom krugu oko vozila, čija se ilustracija prenosi na monitor postavljen na centralnom panelu.

Pored toga, kamioni su opremljeni većim brojem senzora koji alarmiraju “mučenog” vozača na opasnosti koje vrebaju u urbanoj svakodnevic, poput prilaska Biciklista, peška i sličnih, prilično bezobzirnih učesnika u saobračaju, a koje on inače ne bi mogao da zapazi sa svog radnog mesta. Uzgred, da bi se poboljšalo vidno polje vozača, instalirana su manja prozorska okna u donjoj sekciji vrata.

Dalje, Renault je svoje kamione opremio još jednom korisnom stavkom. Sada će se ručna, parkirna kočnica automatski aktivirati pri svakom detektovanom napuštanju vozila od strane vozača, odnosno već prilikom otvaranja njegovih vrata.

Pored toga, kamioni Renaulta iz C i K serije sada mogu biti opremljeni i upozoravajućim svetlosnim i zvučnim signalima koji se emituju ka okruženju vozila. Interesantno je da je francuski proizvođač naveo da je poveo računa o tome da, prema intenzitetu delovanja, ovi sistemi mogu da nadjačaju strast zavisnika od muzike, koji čak ni tokom učešća u saobraćaju nisu u stanju da se odvoje od muzičkih slušalica.

Već sada je moguće naručiti bolje opremljene kamione francuske marke na evropskom tržištu, što je vest koja će svakako obradovati, ali i olakšati život mnogim vozačima teških komercijalnih vozila.

Izvor: AutoRepublika.com

Foto: AutoRepublika.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *