Mack debitovao sa prvim električnim kamionom na američkom tržištu

1405

Ako postoji jedna kategorija kamiona koja se nije značajno promenila u Sjedinjenim Američkim Državama još od samog nastanka, to je svakako onaj segment koji se odnosi na vozila za odnošenje smeća.
Njih uglavnom pokreću poveći dizel agregati koji ostavljaju oblak dima iza sebe i, često se čini da, u stvari više zagađuju, nego što smeća odvoze sa ulica. To bi se moglo promeniti u bliskoj budućnosti, a kako takva budućnost deluje, pokazao je nedavno održani skup ljubitelja recikliranja u Las Vegasu (od 6. do 9. maja), tokom kojeg je debitovao Mack LR.
Mack Trucks kao divizija u sastavu Volvoa, navodi da već ima veliku narudžbinu od jednog od najprljavijih i najzagađenijih gradova u Americi, a to je naravno Njujork. LR pokreću dva električna motora sa po 130 kW (ukupno 260 kW), a snaga se prenosi na zadnje točkove preko dvostepenog automatskog menjača.
Kako to obično biva kod smećarskih kamiona, zadatak agregata se ne ograničava samo na pokretanje točkova, već se snaga motora koristi i za rad hidraulike, pa tako i LR sledi ove principe. Nepoznato je kolike su zapremine, odnosno koliki je kapacitet baterije, ali iz Macka kažu da ih LR ima četiri i da se mogu puniti preko različitih punjača.
Još uvek nisu dostupni podaci o maksimalnom dometu sa jednim punjenjem, ali u ovom slučaju cifra i ne mora da bude prevelika. Smećarski kamioni prelaze kratke relacije i često staju pa nije teško izračunati koliko je duga njihova dnevna vožnja i da bi se zatim baterije napunile tokom noći.
Naravno, Mack nije jedini proizvođač koji radi na elektrifikaciji modela, a o čemu ste mogli da čitate i na našim stranicama. Volvo je već predstavio dva modela (FE i FL) u Nemačkoj, Peterbilt je još pre godinu dana predstavio svoj koncept, a i BYD je već dobio narudžbu od 500 primeraka na domaćem kineskom tržištu.
Ipak, dok se LR ne pojavi u prodaji kupci ostaju verni tradicionalnim dizel kamionima. Na istoj lokaciji je predstavljen i novi AutoCar DC-64R sa Cumminsovim motorom koji razvija preko 380 “konja” a koji još uvek pruža jeftiniju alternativu.

Izvor: AutoRepublika.com

Foto: AutoRepublika.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *