Registracija vozila može postati prava muka zbog kuke za vuču prikolice (SRB)

kuka za prikolicu

Da tehnički pregled i registracija vozila mogu postati prava muka, i to samo zbog toga što vam nedostaje EU kuka, svedoči primer jednog Subotičanina. Nakon što je sedam godina njegova “zastava”, na kojoj već godinama ima ugrađenu kuku za vuču prikolice, uspešno prolazila tehnički pregled, suočio se sa grdnim problemom kada je pokušao da obnovi registraciju koja mu ističe upravo ovog 21.aprila. Tada je krenuo u dugu bitku s propisima i institucijama.

Nedeljko Vidović, penzioner iz Subotice, vozač je duže od 40 godina, vlasnik “zastave” veći deo života, a mesecima unazad bije bitku sa institucijama zbog – kuke za prikolicu. Tvrdi da, zbog novih propisa, mora da je skine kako bi mogao da prođe tehnički pregled i registruje vozilo. Jer, kuka je stara i srpska, a traži se nova, evropska.

“Nije određen novi proizvođač EU kuka koje treba da se ugrade, a niti je postignut sporazum s FIAT-om koji je kupio “Zastavu” da se mogu ugrađivati te “Euro kuke”. “Zastava” iz Sombora, koja je proizvodila kuku, je u stečaju ili u likvidaciji tako da su nama – ruke vezane. I ako hoćemo da imamo registrovano vozilo, tehnički pregled možemo da prođemo samo ako skinemo kuku, a možemo samo da sanjamo da to uradimo ako nemamo EU kuku”, žali se Nedeljko.

Vidović se zbog ovog problema, za koji ističe da nije samo njegov već i svih poljoprivrednih proizvođača koji imaju stare traktore, obraćao AMSS, gradskom ombudsmanu pa i poverenici za zaštitu ravnopavnosti Brankici Janković jer smatra da je stavljen u podređen položaj u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju koji imaju nova vozila i EU kuku. Pomoć je zatražio i od medija zbog čega smo i mi pokušali da potražimo rešenje problema vernog gledaoca RTV-a.

“Ako je kuka ugrađena pre 1989. godine onda ne mora da se radi atest, a ako se to desilo posle – onda mora. Ko neće da radi atest, jer on košta oko stotinu evra, onda mora da skine kuku kako bi vozilo moglo da prođe tehnički pregled i registraciju. Ima dosta građana koji, nakon što tako prođu propisanu proceduru, jednostavno vrate kuku. Ali, to ne bi smeli da rade”, objašnjava Radoslav Krulj, radnik u Agenciji za tehnički pregled i registraciju vozila “Garaža” u Subotici.

Odgovor smo potražili i od PU Subotica u kome piše da na kuki “koja je fabrički ugrađena na vozila za prevoz putnika mora postojati homologaciona i oznaka proizvođača vozila, a da njena naknadna ugradnja predstavlja prepravku vozila zbog čega ono mora na prođe ispitivanje od strane Agencije za bezbednost saobraćaja”.

Nedeljko je, u međuvremenu, ipak morao da skine srpsku kuku kako bi njegova “Zastava” mogla da prođe tehnički pregled i obavi registraciju koja je isticala 21. aprila, a ukoliko je vrati, saobraćajna policija će imati pravo da ga kazni sa 5.000 dinara kad god ga zaustavi na putu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (freekkorremans)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *