Turci o auto-putu Beograd – Sarajevo – “Ulažemo u stabilnost Balkana” (BIH)

autoput niš1

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj izjavio je danas da se nada da će autuput Beograd-Sarajevo biti jedan od projekata stabilnosti, navodeći da je od izuzetnog značaja prijedlog da se napravi zajedničko ekonomsko tržište.
Oktaj je na desetom Sarajevo biznis forumu ukazao da je nemoguće ostvariti mir ukoliko nema ekonomskog razvoja.
– Jedan od naših prioriteta jeste da aktere na ovom području ujedinimo kako bi svi uzeli učešće u razvoju regiona i da se uspostavi dijalog. Želimo da osiguramo i bolji politički dijalog – rekao je Oktaj.

Potpredsjednik Turske je istakao da su za tu zemlju veoma važni trilateralni odnosi Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Želimo da ostavimo tragične i teške trenutke i da oživimo Bosnu i Hercegovinu koja je atraktivan centar za ulagače i koja je posljednjih godina pokazala veliki napredak. Želim da uputim i riječi podrške Forumu od Redžepa Tajipa Erdogana – poručio je Oktaj.

On je dodao da je došlo vrijeme da se BiH fokusira na ekonomske i finanijske programe, budući da je potrebno mnogo više investicija da bi se mladima, koji odlaze iz regiona, osigura bolja budućnost.

– Moramo pružiti mogućnost zaposlenja u regionu i to će sprečiti odliv mladih iz regiona – rekao je on.

Poručio je da su za Tursku stabilnost i razvoj prioriteti kada je riječ o regionu Jugoistočne Evrope.
– Balkan je danas poseban region za koji su zaintresovana mnoga turska udruženja i firme. U prethodnih 10 godina naša pomoć koju smo realizovali na ovom području prelazi milijardu evra- rekao je Okaj.

Naveo je da svi akteri u regionu treba da rade na tome da unaprijede saradnju, da riješe probleme kako bi obezbijedili mir i stabilnost.

U Sarajevu je danas otvoren jubilarni deseti biznis forum kojem prisustvuje oko 2.000 učesnika iz regiona i sveta.

Izvor: noviglas.info

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *