Slovenski prijevoznici se bune protiv “slamnatih” kompanija iz zemalja bivše SFRJ

kamioni 1

LJUBLJANA – Slovenski prijevoznici upozoravaju na “slamnata” poduzeća iz zemalja bivše SFRJ koja se u posljednje vrijeme osnivaju u ovoj zemlji, a koja kako tvrde predstavljaju nelojalnu konkurenciju.
“Crveni alarm zvoni u našoj industriji”, rekao je Peter Pišek, predsjednik Odjela za saobraćaj pri Obrtničko-poduzetničkoj komori Slovenije (OZS).

Problema je mnogo, ali je Pišek istakao da je nelojalna konkurencija ključno pitanje.

“U oblasti cestovnog prometa, prošle godine je osnovano 400 poduzeća, uglavnom stranih, jer je u Sloveniji lako osnovati kompaniju. Ovi nosioci onda bacaju svjetlost u Evropi na cjelokupnu slovenačku konkurenciju”, rekao je on za RTV Slovenije.

Ta “slamnata” poduzeća, tvrdi Pišek, imaju zaposlene iz bivših republika SFRJ. “U jednom od poštanskih sandučića postoji 100 kompanija, što nije normalno, a kada pozovemo odgovorne da provjere ove kompanije, dobijamo odgovor da su one ‘kadrovski pothranjene’.

Pišek je naglasio da su prije dvije godine, uz predstavnike ministarstava, donesene zakonske promjene kako bi se harmonizirala jednostavna registracija preduzeća, ali na kraju nikada nije bilo promjena.

Izvor: seebiz.eu

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *