Inicijativa za subvencije za kupovinu električnih vozila (SRB)

electric car

U Skupštini Srbije pokrenuta inicijativa grupe poslanika da se zakonski uredi kupovina električnih vozila uz subvenciju države. Uredba o podsticajima bi važila od 2020. do 2025. godine. Cilj – smanjiti zagađenje vazduha.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je izjavio da će predložiti zakon kojim će biti zabranjen uvoz polovnih automobila starijih od 10 godina i saopštio da “postoji volja da počne subvencionisanje kupovine hibridnihi električnih vozila”.

“Večernje novosti” danas pišu da su pojedini poslanici u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za uvođenje subvencija i podsticaja za kupovinu električnih, hibridnih i plag-in vozila.

Sada se, dodaje list, traži model kako ova podrška ekološkim automobilima ne bi opteretila državni budžet.

Kupac ovakvih vozila bi plaćao, kao i do sada, carinu i PDV, ali bi ga država stimulisala određenim popustom.

“Ideja je da se kroz neke drugove vidove, poput eko-takse, ali i povlačenjem sredstava iz fondova Evropske unije namenjenih za tu svrhu, omogući jeftinija kupovina vozila sa čistom tehnologijom”, citiraju “Novosti” neimenovani izvor iz Skupštine Srbije.

Predlog je da uredba bude doneta što pre, pretpostavlja se do kraja godine, kako bi stupila na snagu 2020. godine i važila pet godina.

Austrija: Zanimljiva povlastica za električne automobile

Prema rečima ministarke za soabraćaj Zorane Mihajlović, u Srbiji trenutno ima manje od 200 registrovanih električnih automobila i nešto više od 200 hibridnih, u odnosu na oko dva i po miliona ukupno registrovanih vozila.

I ministar Trivan je za opciju subvencionisanja ovakvih vozila ili stimulisanje kupovine elektro-vozila kroz neke druge podsticaje, poput manjih poreza, besplatnog parkiranja i slično.

“Kada se zna da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da u Srbiji godišnje umre oko 5.000 ljudi zbog zagađenog vazduha, valjda je svima jasno da nešto po tom pitanju moramo da učinimo, i to brzo”, kaže Trivan.

Naravno, da bi se električna vozila “primila” u Srbiji neophodno je napraviti infrastrukturu, pre svega instalirati elektro-punjače na pumpama, u tržnim centrima…

Izvor: Mondo

Foto: pixabay (MikesPhotos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *